Linkovi

Avganistan će sprovesti drugi krug predsedničkih izbora


Avganistanska izborna komisija naredila je da se 7. novembra održi drugi krug predsedničkih izbora pošto je inspekcija sprovedena pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija pronašla da su tokom prvog kruga, održanog u avgustu, sprovedene krupne prevare, što je onemogućilo predsedniku Hamidu Karzaiju da proglasi pobedu.

Karzai je danas pristao da se takmiči u drugom krugu sa svojim vodećim rivalom, bivšim ministrom inostranih poslova Abdulom Abdulom.

Izborni funkcioneri zatražili su održavanje drugog kruga izbora pošto je komisija Ujedinjenih nacija proglasila nevažećim trećinu glasova za Karzaija datih tokom glasanja u avgustu.

Na konferenciji za novinare, u Kabulu, predsednik Karzai je rekao da će drugi krug izbora pružiti sjajnu priliku njegovoj zemlji da dokaže da želi da krene napred. On je pozvao građane da učestvuju u drugom krugu izbora, a međunarodnu zajednicu da ispuni obećanje da će osigurati bezbednost glasanja, rekavši da "narod treba da glasa bezbedan od bilo kakvih opasnosti."

Američki predsednik Barak Obama pozdravio je Karzaijevu spremnost na saradnju rekavši da je to "važan korak u osiguravanju kredibilnog procesa za avganistanski narod."

XS
SM
MD
LG