Linkovi

EU sponzor konferencije o borbi protiv trgovine ljudima


U Briselu je otvorena dvodnevna konferencija o evropskom i globalnom odgovoru na krijumčarenje ljudima. Konferencija ima za cilj snažnije veze sa partnerskim državama, evropskim okruženjem, kako bi se zajednčcki pokušao riješiti ovaj ozbiljan sigurnosni ali, prije svega, humanitaran problem.

Treći po redu skup ovog formata, kojem su prisustvovali svi koji u evropskim razmjerima nešto imaju reći na ovu temu, danas je podsjetio na problem krijumčarenja ljudima, posebno djecom i ženama, problem koji je daleko od svoga rješenja. Neko je na skupu pomenuo kako su podaci od prije par godina ukazivali da svake godine oko 150 hiljada žena i djece bude prokrijumčareno u Uniju, gdje ih, bez prava, zašite i dokumenata, kriminalci koji su dio medjunarodne kriminalne mreže zlostavljaju i zvjerski muče.

“Marta ove godine Evropske komisija je usvoijila dva prijedloga, preporuke u ovoj oblasti. Prva se tiče krijumčarenja ljudima, a cilj joj je da se na neki način kažnjavanje nedjela poveže sa njihovim činjenjem. Tako kažemo kako želimo da se kriminalcima sudi čak i ako su kriminalna djela počinjena van naših granica," rekao je potpredsjednik Evropske komiisje i komesar za pravdu, Žak Baro.

Privlačna snaga Evropske unije jeste magnet koji privlači krijumčare ljudima. Neki se učesnici konferencije pitaju da li i striktna pravila migracije, što će reći čvrsto zatvorena evropska vrata za legalne migrante, nisu jedan od razloga da žrtve krijumčarenja, tražeći šansu za boljim životom, svjesno padaju u ruke kriminalcima. Tim povodom, generalni direktor Medjunarodne organizacije za migracije, Vilijam Lejsi Sving je rekao:

"Kakav uticaj na krijumčarenje ljudima ima migracijska politika? Da li je ona ta koja ljude baca u ruke krijumčara? Na ovom mjestu bi smo sami, duboko u sebi, trebali potražiti odgovor. Često ovdje imamo črvstu kontrolu migracija koja, moguće, na neki način tjera ljude u ilegalnu migraciju, čineći ih tako žrtvama kriminalaca".

Konferencija o borbi protiv krijumčarenja ljudima sutra nastavlja rad a očekuje se da medju kriznim tačkama krijumčarenje bude pomenut i Zapadni Balkan - kompleksan i sastavljen od različito uspješnih sistema kontrole krijumčarenja ljudima, taj prostor, vjeruje se, i dalje ostaje jedno od područja gdje se mora uložiti znatno više kako bi izgubio raskršća svih vrsta krijumccarskih pravaca.

XS
SM
MD
LG