Linkovi

Razgovori o iranskom nuklearnom programu "dobro započeli"


Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, Mohamed Elbaradej, izjavio je da su današnji razgovori u Beču o iranskom nuklearnom programu "dobro započeli." Elbaradej je dodao da su diskusije između predstavnika Irana, Rusije, Francuske i Sjedinjenih Država kao i funkcionera njegove agencije bili "konstruktivni" i da će se nastaviti sutra ujutro.

Predstavnici razgovaraju o predlogu da Iran pošalje svoj uranijum u Rusiju i Francusku radi prerađivanja u gorivo za reaktore. Iranski ambasador pri pomenutoj agenciji izjavio je da podržava Elbaradejev opis današnjih razgovora. Ali iranska državna televizija je navela neimenovane izvore bliske razgovorima u Beču, koji su rekli da Teheran neće sklapati sa Francuskom sporazum o obogaćivanju uranijuma. Pomenuti izvori naveli su da je razlog tome ono što oni tvrde raniji propust Francuske da isporuči delove za reaktor.

Ranije danas, predstavnik Iranske agencije za atomsku energiju, Ali Širzadain, rekao je da Teheran neće odustati od obogaćivanja uranijuma do stepena pogodnog za civilnu upotrebu, ali nižeg od onog potrebnog da bi se sagradilo za nuklearno oružje.

XS
SM
MD
LG