Linkovi

Pregovori o mogućem drugom krugu predsedničkih izbora


Nastavlja se globalni pritisak na avganistanskog predsednika Hamida Karzaija da prihvati mogući drugi krug glasanja na spornim izborima.

Visoki strani funkcioneri traže od Karzaija da prihvati izveštaj komisije Ujedinjenih nacija o prevarama prilikom glasanja, koji bi mogao da bude presudan za održavanje drugog kruga. Francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner, američki senator Džon Keri i bivši američki ambasador u Avganistanu Zalmaj Halilzad, sastali su se sa Karzaijem u Kabulu, uoči dugo odlaganog saopštenja Komisije za izborne žalbe.

Senator Keri je u intervjuu za CNN izjavio da bi za Sjedinjene Države bilo neodgovorno da upute dodatne trupe u Avganistan, ako rezultat izbora nije jasan.

Preliminarni rezultati objavljeni prošlog meseca pokazuju da je Karzai dobio 54 odsto glasova, a njegov glavni suparnik, bivši ministar inostranih poslova Abdula Abdula, 28 odsto. Ukoliko Žalbena komisija poništi dovoljno glasova da Karzaijev zbir padne ispod 50 odsto, biće neophodno održavanje drugog kruga izbora.

XS
SM
MD
LG