Linkovi

Kako do stipendije za prestižne američke fakultete?


U nastavku mini-serije o srpskim studentima u Sjedinjenim Državama, predstavljamo vam studentkinju iz Beograda, Maju Murišić, koja je svojim izuzetnim uspehom na Beogradskom Univerzitetu obezbedila mesto ne jednom od najboljih, ali i vrlo skupih univerziteta u Vašingtonu.

Džons Hopkins jedna je od najprestižnijih škola za međunarodne odnose u Sjedinjenim Američkim Državama, a na prvom mestu ovde u Vašingtonu. Na dvogodišnje magistarske studije prijavi se na desetine hiljada studenata od kojih bude primljeno 600, među kojima se upiše i 40 odsto studenata iz inostranstva. Odabir se vrši vrlo pažljivo kako bi bio zastupljen određeni broj studenata iz svake zemlje. Iz Srbije se obično upiše po jedan student, a pre dve godine to je bila Maja Murišić. Šta je to što je presudilo da pre dve godine baš ona bude izabrana da studira na SAIS-u?

"Verujem da je sama činjenica što dolazim iz Srbije bila značajna za ljude iz škole jer u mojoj klasi je bio po jedan student iz skoro svake bivše jugoslovenske republike, što je rasprave, diskusije i predavanja u školi učinilo veoma zanimljivim. Drugi razlog je vezan lično za mene i verujem da su presudni bili visok prosek na osnovnim studijama u Beogradu, znanje stranih jezika i radno iskustvo pre nego što sam došla ovde", kaže Maja.

Uspeh, koji je Maja postigla pre dolaska na studije u Vašington isplatio se i novčano. Ubrzo nakon prijema na SAIS, od univerziteta je stiglo i pismo sa obaveštenjem da će troškovi njenih studija, koji iznose čak 60 hiljada dolara, biti pokriveni. Od srpske vlade takođe je stiglo pismo, ali malo drugačije sadržine.


"2007. godine kada sam se prijavila i bila primljena ovde, Ministarstvo obrazovanja je zaboravilo da raspiše konkurs za stipendije koje su se redovno dodeljivale nekoliko prethodnih godina. Ipak neki studenti su ih dobili jer su svoj problem izneli u medijima. Ja sam dobila odgovor posle dve godine, odnosno pošto sam diplomirala, da je moj zahtev odbijen zbog nedostatka sredstava uzrokovanog svetskom ekonomskom krizom", priseća se ona.

Maja takođe konstantuje da u mladim talentima, kojima bi država omogućila sredstva za studiranje u inostranstvu, leži ogromni potencijal, koji Srbija još uvek ne ume da iskoristi na pravi način.

"Samo moja škola ima 15 hiljada alumnista širom sveta i veliki broj je na jako važnim političkim funkcijama i to je resurs koji je značajan za svaku zemlju, a naročito za zemlju koja ima međunarodni položaj koji ima Srbija", Maja skreće pažnju.

Njen smer, kao i u Beogradu, bili su međunarodni odnosi, konkretno američka spoljna politika i međunarodna ekonomija, što je jedan od razloga zbog kojih sebe ne vidi ni u jednoj od srpskih institucija. A mladi u Srbiji, koji žele profesionalni uspeh, trebalo bi da počnu da ulažu u sebe - što je pre moguće.

"U pogledu stranih jezika i radnog iskustva. Čini mi se da je to nešto što nedostaje mladima u Srbiji, a nešto što se jako ceni ovde", zaključuje ona.

XS
SM
MD
LG