Linkovi

Problemi sa zajmovima nanose štetu korporacijskim gigantima


Uprkos znacima da se američka ekonomija oporavlja, posledice globalne finansijske krize i dalje pogađaju neke od najvećih kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Najveća privatna banka u Sjedinjenim Državama - "Bank of America" - saopštila je danas da je u trećem kvartalu ove godine zabeležila gubitak od dve milijarde dolara. Zvaničnici banke su za najveći deo gubitka okrivili sve veći broj ljudi i firmi koje ne otplaćuju svoje zajmove.

Loši zajmovi takođe su naneli štetu američkom "Dženeral Elektriku", jednoj od najvećih i najraznovrsnijih svetskih korporacija. "Dži-I" je saopštio da je profit njegove finansijske divizije pao za 87 procenata, što je dovelo do 40-procentnog smanjenja ukupnog profita kompanije. Korporacija se bavi se pozajmljivanjem novca, ali i proizvodnjom brojnih artikala, od sijalica i uređaja za domaćinstvo, do lokomotiva i motora za avione. Ipak, izvršni direktor kompanije "Dženeral Elektrik" je optimista, i veruje da globalna ekonomija počinje da se oporavlja.

U međuvremenu, dosadašnji izvršni direktor Bank of America-e, Kenet Luis, pristao je da za tekuću godinu ne primi nikakvu platu, niti bonus. Portparol banke saopštio je da se Luis složio sa odlukom Keneta Fajnberga, zvaničnika Obamine administracije, koji nadgleda kompenzacije za službenike finansijskih institucija, koje su primile pozajmice od vlade.

Luis će vratiti milion od ukupno milion i po dolara koliko mu je do sada isplaćeno, a Fajnberg tek treba da odluči da li i koliko od planiranih 125 miliona dolara, Luis može da dobije na ime otpremnine za penziju. Luis je ranije ovog meseca saopštio da se krajem godine povlači, posle žestoke kritike Kongresa i akcionara banke zbog preuzimanja investicione banke Meril Linč prošle godine.XS
SM
MD
LG