Linkovi

Avganistanski predsednički kandidat se nada drugom krugu glasanja


Avganistanski predsednički kandidat Abdula Abdula kaže kako se nada da će istraga o nepravilnostima na izborima, koja se vodi pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, dovesti do druge runde glasanja.

Izborna žalbena komisija će, prema očekivanjima, u roku od nekoliko dana izdati saopštenje o tvrdnjama da je predsednik Hamid Karzai sproveo prevaru na izborima.

Preliminarni rezultati pokazali su da je predsednik Karzai dobio 54 odsto glasova, ali bi pomenuta komisija mogla da diskvalifikuje veliki broj glasova, što bi dovelo do održavanja drugog kruga glasanja.

Nezavisno od toga, Italija je demantovala optužbe da je platila komandantima Talibana i avganistanskim ratnim diktatorima da održavaju mir u regiji u kojoj operišu italijanske trupe. U optužbama objavljenim u britanskom dnevniku Tajms, tvrdi se da su agenti italijanske tajne službe platili desetine hiljada dolara pobunjenicima, dok su italijanske snage bile stacionirane u toj regiji. Prema istom dnevniku, francuske trupe su potom preuzele taj zadatak, ali nisu obaveštene o pomenutim navodnim isplatama. Nakon toga je, u napadu iz zasede, poginulo nekoliko francuskih vojnika.

XS
SM
MD
LG