Linkovi

Da li ekonomski oporavak koristi običnim Amerikancima?


Vodeći indeks na Volstritu „Dau“ u sredu je prešao psihološki značajan pokazatelj – 10 hiljada poena, po prvi put u više od godinu dana. Većina analitičara i investitora smatra da je to važan korak u oporavku od krize, ali se pri tom stiče utisak da se finansijski sektor oporavlja brže od ekonomije u celini. Indeksi su u četvrtak oscilirali, ali je „Dau“ ipak zadržao vrednost iznad 10 hiljada poena.

Dok je Volstrit slavio rekord indeksa „Dau“, obični gradjani su se pitali da li će ekonomski oporavak stići i do njih.

„Mnogi ljudi su i dalje bez posla i stvari ne izgledaju isto kao ranije,“ kaže Robert Harvi, vlasnik malog biznisa.

„Radim kao kelnerica u restoranu, a medju mojim kolegama su i bivši menadžeri koji sada traže bilo kakve poslove,“ kaže Kristal Lorik.

U četvrtak su objavljene i povoljne vesti o nezaposleonosti. Prema vladinom izveštaju, broj onih koji po prvi put traže nadoknadu za nezaposlenost pao je na najniži nivo od januara. Medjutuim, kućevlasnici i dalje gube imovinu. Broj izgubljenih kuća porastao je za 15 odsto u trećem kvartalu, dok banke i dalje teško odobravaju nove hipoteke.

„Moj problem je da napravim pravi izbor, kako ne bih rizikovala da kasnije izgubim kuću,“ kaže Erika Rodriges, koja pokušava da kupi kuću.

Medju vodećim bankama na Volstritu, situacija je drugačija. „Goldman Saks“ je prijavio zaradu od preko 3 milijarde dolara u odnosu na samo 845 miliona pre godinu dana. I „Sitigrup“ je objavio neznatan profit dan nakon što je „Džej Pi Morgan Čejs“ prijavio prihod od 3,6 milijardi dolara u trećem kvartalu. Medjutim, neki kritičari ističu da su dobre vesti sa Volstrita rezultat vladine pomoći finansijskom sektoru od gotovo hiljadu milijardi dolara.

"Svako može da pozajmi novac sa kamatom od 1 odsto i zatim ga ponudi po kamati od 5 odsto,“ kaže Piter Morisi, profesor ekonomije na Univerzitetu države Merilend.

Neki eksperti strahuju da će, kada vladina pomoć bude istekla, mnoge banke opet zapasti u teškoće.

„Bez efikasne regulative na Volstritu, gotovo je sigurno da ćemo ponovo doživeti situaciju iz 2008-e,“ upozorava Robert Rajš, bivši sekretar za rad, a sada profesor na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju.

XS
SM
MD
LG