Linkovi

EK: Crna Gora ostvarila napredak, ali su potrebni dodatni napori


U Podgorici je danas predstavljen godišnji Izvještaj Evropske komisije o napretku zemlje u kome dominira ocjena da bi Crna Gora trebalo da uloži dodatne napore u primjeni i sprovođenju zakona i jačanju administrativnih kapaciteta.

Crna Gora je napredovala u ispunjavanju političkih kriterijuma, EKjačanju demokratije i vladavini prava, ali bi trebalo da uloži dodatne napore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ocijenio je šef Delegacije Evropske komisije u Podgorici, Lepold Maurer:

"Crna Gora je poboljšala saradnju u regionu, a napredak je postignut i u rješavanju bilateralnih graničnih pitanja, izgradnji zakonodavnog okvira, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i borbi protiv trafikovanja ljudskih bića i graničnoj kontroli. Određeni napredak je postignut u rješavanju statusa raseljenih sa Kosova, usvajanjem Akcionog plana, kao i funkcionisanju parlamenta gdje je zakonodavna aktivnost veoma intenzivna, a administrativni kapacitet ojačan“.

Napredak postoji i u rješavanju statusa raseljenih osoba sa Kosova, u funkcionisanju parlamenta, a ojačani su i administrativni kapaciteti. Pohvaljena je i privreda koja nije pala u recesiju uprkos globalnoj ekonomskoj krizi, zahvaljujući strukturnim reformama Vlade, iako za investitore ne postoji adekvatna infrastruktura. Maurer je potom pobrojao i zamjerke:

„Uprkos određenom napretku, potrebna je jača politička volja u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, što ostaju veliki izazovi za Crnu Goru. U sektoru pravde, bezbjednosti, pranja novca i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije još postoje problemi. U EK smatraju da je sloboda izražavanja takođe problem. Nedavne osude novinara i presude za iskazivanje mišljenja u novinama takođe su veliki problem.
Poboljšanje institucijalnih i administrativnih kapaciteta za sprovođenje Aki komunitera predstavljaju glavni izazov. Napredak u industijskim politikama takođe je ograničen“.

"Velikim izazovima za Crnu Goru“, Maurer je nazvao ono što je bitno da država ispuni kao posljednje obaveze uoči libertalizacije viznog režima.

Izražavajući umjereno zadovoljstvo Izvještajem, ministarka Gordana Đurović saopštila je da je još rano za stav Vlade. Ipak, ona je zaključila:

"Pozdravljam ocjenu da izvještaj EK ni na koji način ne potencira buduće mišljenje Komisije u smislu pripreme onog što će Crnoj Gori omogućiti da napravi još jedan važan korak, a to je da 2010. postane zemlja kandidat za članstvo u EU. Izvještaj doživljavam kao afirmaciju partnerstva sa EK i dokument koji ne treba da povećava podjele u Crnoj Gori, već da pomogne da se neke politike u narednom periodu rade bolje".

Đurović nije mogla da odgovori na pitanje hoće li problem korupcije i organizovanog kriminala pratiti Crnu Goru sve do ulaska u EU, jer, kaže, taj problema postoji i u Uniji. Međutim, Crna Gora je spremna da u tim oblastima ispoštuje sve preporuke EK, zaključila je Đurović.

XS
SM
MD
LG