Linkovi

Tači: Nova etapa u odnosima Kosova i EU


Direktor Evropske komisije za zapadni Balkan Pjer Mirel uručio je danas kosovskim zvaničnicima dokument o strategiji proširivanja, izveštaj o progresu i dopunu ispunjavanja kriterijuma za evropsku perspektivu Kosova. Reagujući na dobijena dokumenta premijer Kosova Hašim Tači rekao je da je izveštaj Evropske komisije o napretku na Kosovu realan i istakao da je od danas otvorena nova etapa u odnosima Kosova i Evropske unije.

Tači je rekao da posebno raduje činjenica da je otvorena perpsektiva libearilzije viznog režima, trgovinskih odnosa i procesa o stabilizaciji i približavanju. On je najavio da će Vlada podići još više svoju ulogu u ispunjavanju svojih obaveza i naveo da Vlada čini ozbiljne napore za osnivanje ministarstva za integracije koje će se baviti procesom priključenja Kosova Evropskoj uniji i NATO-u:

“Danas je za Kosovo zabeležen poseban dan, kao nikada pre. Kosovo ulazi na put integrisanja ka EU. Ovaj put neće biti tako lak i bez izazova i ne tako blizu, ali smo sigurni da će Kosovo zauzeti što pre svoje mesto u evropskoj zajednici,”rekao je Tači.

Premijer Kosova danas je samo konstatovao zamerke koje je u izveštaju iznela Evropska komisija.

Direktor Evropske komisije za zapadni Balkan Pjer Mirel potvrdio je danas u Prištini da Evropska komisija nudi Kosovu izglede za moguću viznu liberalizaciju i trgovinski sporazum. On je predstavljajući izveštaj “Kosovo – u ispunjavanju svoje evropske perspektive”, istakao da Evropska Komisija predlaže započinjanje procesa koji bi trebalo da omogući putovanje bez viznog zahteva za građane Kosova i da se započne sa pripremama za sveobuhvatni trgovinski sporazum nakon što Kosovo bude ispunilo uslove. Prema izveštaju kao napredak na Kosovu ocenjuje se politička stabilnost, usvajanje zakona i zaštita manjina. Govoreći o oblastima u kojima Kosovo nije uspelo da napreduje Mirel je naveo da postoji politički uticaj na medije i sudove, da je korupcija prisutna u mnogim sferama, da postoji netransparentna podela grantova i da Beograd održava paralelne institucije.

XS
SM
MD
LG