Linkovi

Vlada Srbije: Izveštaj EK najbolji do sada


Vlada Srbije pozdravila je danas, kao najbolji do sada, izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ka Evropskoj uniji, jer se njime, između ostalog, traži i deblokada primene Prelaznog trgovinskog sporazuma Srbije i Unije. O kandidaturi Srbije za članstvo u EU govoriće se kasnije - poručio je novi šef Delegacije Evropske komisije u Srbije, Vensan Dežer.

Posle danas objavljenog najnovijeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije ka Evropskoj uniji, u kome se poziva Savet ministara Evropske unije da primeni Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom, predstavnici srpske Vlade ocenili su da je ovo najbolji izveštaj do sada.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je pozitivna ocena Evropske komisije dobra vest, koja će Srbiji znatno skratiti period za dobijenje statusa kandidata, dok prema oceni ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića – Srbija ima sve razloge da bude zadovoljna izveštajem Evropske komisije:

"Po prvi put, ovaj izveštaj ne ocenjuje političku volju za naš put u Evropu, već konkretno ono što smo uradili na putu za Evropu. Dakle, više niko ne dovodi u pitanje volju Srbije da postane član EU i mislim da sve u svemu možemo da budemo izuzetno zadovoljni ovim izveštajem. Naravno, ostalo je još mnogo toga da se uradi i mnogo treba da se napravi da bi ispunili sve uslove za članstvo u EU", rekao je Jeremić.

Predstavljajući poslednji godišnji izveštaj, novi šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer rekao je da Komisija smatra da zbog čvrste opredeljenosti Vlade Srbije za evropske integracije i ostvarenog napretka, EU treba da primeni Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom:

"Mi, naravno, s druge strane računamo na nastavak napora srpske strane koji će pokazati da se nekažnjivost neće tolerisati, i da rezultati moraju biti ostvareni, što znači da preostali begunci treba da budu uhapšeni i prebačeni u Hag", istakao je Dažer.

Povodom najava da bi Srbija mogla do kraja godine da podnese zahtev za kandidaturu za članstvo u EU, Dežer je rekao da je potrebno ići korak po korak i da je primena prelaznog sporazuma sada prvenstveni cilj:

"Nema razloga da druge zemlje regiona budu u stanju da podnesu kandidature, a Srbija ne. To je naš cilj ka kome ćemo ići, ali konačnu odluku o tome treba da donese Vlada u Beogradu", zaključio je Dežer.

Uz ocenu da je pitanje administrativne linije sa Kosovom problematično, jer postoji pravni vakuum u vezi s njenom kontrolom, Dežer je naveo da Srbija treba da zauzme pragamtičan pristup u rešavanju konkretnih pitanja koja se tiču Kosova, kao i da je o tome razgovarao sa ministrom Ivicom Dačićem prošle nedelje i da se mnoge mere sada već preduzimaju.

XS
SM
MD
LG