Linkovi

Hilari Klinton: Rezultati Rusije na polju ljudskih prava ugrožavaju napredak


Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da napadi na novinare i aktiviste na polju ljudskih prava u Rusiji izazivaju "veliku zabrinutost" i ugrožavaju napredak ka demokratskim slobodama.

Klinton je to izjavila danas, u govoru moskovskim studentima, na kraju svoje petodnevne turneje u Evropi. Ona je rekla da bi ljudi trebalo slobodno da zauzimaju "nepopularna gledišta" i slobodno se "suprotstavljaju zloupotrebama autoriteta."

Nešto ranije, američka državna sekretarka izjavila je za radio stanicu Eho Moskve da je u jučerašnjem razgovoru sa ruskim predsednikom Dimitrijem Medvedevom pokrenula pitanje ubistava novinara u Rusiji. Ona je rekla da nerešena ubistva predstavljaju ozbiljan izazov za svako društvo koje želi da funkcioniše na pravedan način.

Zapadne zemlje neprestano vrše pritisak na Rusiju u vezi sa ljudskim pravima, još od 2006. godine kada je ubijena novinarka i kritičarka Kremlja, Ana Politkovskaja. Njeno ubistvo još nije rasvetljeno.

Moskva je takođe pod udarom kritike zbog nerešenih ubistava nekoliko aktivista za ljudska prava u Čečeniji, uključujući otmicu i ubistvo istaknute aktivistkinje Natalije Estemirove, ranije ove godine.

Nezavisno od toga, dok je Hilari Klinton danas govorila o političkim slobodama, grupa opozicionih poslanika napustila je sednicu ruskog parlamenta u znak protesta zbog, kako tvrde, prevara na ovonedeljnim lokalnim izborima.

Zakonodavci su zahtevali ponovno prebrojavanje glasova, koji su posle prvog prebrojavanja pokazali ubedljive pobede članova Ujedinjene Rusije, stranke na čijem čelu je premijer Vladimir Putin.

Američka državna sekretarka završava svoju posetu Rusiji kratkim zadržavanjem u Tataristanu, etnički šarolikoj republici sa velikom muslimanskom populacijom.

Posle jučerašnjeg razgovora sa predsednikom Medvedevom ona se založila za tešnje veze između Sjedinjenih Država i Rusije. Klinton je istakla potrebu da Rusija i SAD zajednički rade na rešavanju ključnih pitanja, uključujući Iran, Severnu Koreju i kontrolu nuklearnog naoružanja.

XS
SM
MD
LG