Linkovi

Pakistanski ministar inostranih poslova u Vašingtonu


Pakistanski ministar inostranih poslova Šah Mehmud Kureši doputovao je u Vašington gde će preneti zabrinutosti njegove zemlje povodom američkog zakona o pomoći Islamabadu u vrednosti od više milijardi dolara, za koji pakistanska vojska navodi da bi mogao da naruši nacionalnu bezbednost zemlje.

Kureši treba danas da se sastane sa visokim funkcionerima Bele kuće, uključujući specijalnog predstavnika za Pakistan i Avganistan, Ričarda Holbruka. Šef pakistanske diplomatije će se takodje sastati sa nekoliko članova američkog kongresa odgovornih za izradu nacrta tog paketa.

Takozvanim Keri-Lugarovim zakonom se svake godine, obezbedjuje milijardu i po dolara u cilju pospešenja pakistanske ekonomije i izgradnje državnih institucija u narednom petogodišnjem periodu. Istim zakonom se obezbedjuju sredstva za obuku pakistanskih bezbednosnih snaga.

Pomenutim zakonom se isto tako apeluje na američke funkcionere da periodično verifikuju nastojanja Pakistana na planu neširenja nuklearnog naoružanja, kao i pritisak Islamabada na Taliban i ekstremiste vezane za al-Kaidu, u cilju sprečavanja zavera na drugim mestima. Takodje se zahteva verifikacija da pakistanske bezbednosne snage ne vrše subverziju političkog i pravnog procesa u zemlji.

XS
SM
MD
LG