Linkovi

EK se zalaže za deblokadu trgovinskog sporazuma sa Srbijom


Sutrašnje objavljivanje godišnjeg izvještaja Evropske komisije o progresu država Zapadnog Balkana prema stabilnodsti i evropskim integracijama, bar kada je riječ o BiH, nikoga ne dovodi u nedoumicu - iako jeste načinjen zadovoljavajući napredak u trgovinskom dijelu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, politiccka klima je sve lošija, što je i ključni razlog zaostajanja u približavanju evropskim institucijama. Kada je riječ o Srbiji, Komisija je uvjerena da je došlo vrijeme da se deblokira Privremeni trgovinski sporazum i bez Mladića i Hadžića u Hagu. Razlog za to se nalazi, kako se navodi, u dokazanoj opredjeljenosti vlasti u Beogradu evropskim integracijama, kao i u njihovom pojačanom angažmanu kako bi preostali haški bjegunci bili izvedeni pred lice pravde.

Za BiH, ukoliko želi da se uskoro pridruži kandidatima za evropsko članstvo, neizbježan korak su ustavne reforme, kaže se, pored ostalog, u redovonom godišnjem izvještaju! Evropske komisije koji daje presjek progresa kakav je naccinjen u provodjenju reformi i kretanju prema evropskim integracijama. Iako se priznaje da je zadovoljavajući način na koji se primjenjuje trgovinski dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, upozorava se da su za ozbiljno shatanje moguće aplikacije Sarajeva za punopravno članstvo, neophodne ustavne promjene koje će omoguchiti efikasno funkcionisanje državnih institucija, što sada nije slučaj.

Ključna blokada progresu prepoznata je u sve goroj političkoj klimi, stalnim političkim sukobima na relaciji federacija - RS, zapaljivoj retorici koja ne napušta svakodnevni politčki život. Zemlja, pored ostalog, mora ispuniti postavljene uslove i ciljeve kako bi se zatvorio Ured Visokog predstavnika, jer, ukazuju evropski zvaničnici, protektoratu nije mjestio u evropskom članstvu.

Kada je riječ o Srbiji, Komisija snažno poziva Vijeće da konačno deblokira Privremeni trgovinski sporazum. Razlog za to se nalazi u činjenici da je zvanični Beograd dokazao opredjeljenost evropskim integracijama i dodatno pospješio saradnju sa Hagom, iako Mladić i Hadžić joss uvijek nisu na optuženičkoj klupi. Prepoznat je i napor države da primjeni ambiciozan plan evropskih integracija, što bi, nakon deblokade Sporazuma, a uz dokazano sposobnu državnu upravu, rezultiralo brzim napretkom prema Briselu.

Upozorava se i da Srbija treba da da pokaže konstruktivniji stav prema Kosovu, prvenstveno evropskoj civilnoj misiji i, posebno, njenom punom funkcionisanju na sjeveru Kosova. Konstruktivnost Beograda bi dobro došla i kada je riječ o učešću Kosova u regionalnim trgovinskim tokovima, poručiće se, popred ostalog, sutra iz Brisela.

A uz ovo, danas se oglasio i evropski sud auditora, vrhovno tijelo finansijske kontrole poslovanja evropskih institucija, i to specijalnim izvještajem o aktivnostima Evropske kolmisije na Zapadnom Balkanu na polju unutrašnjih poslova i pravde. Njihov stav je - Komisija ne smije odustajati od započetih projekata na terenu, posebno onih koji vode sigurnijim granicama i efikasnijem sudstvu. Evo šta je poručio član tog tijela, Marten Engvirda:

"Dva su ključna pitanja: Prvo, da granice budu sigurnije, jer unutar bivše Jugoslavije postoji oko 5 hiljada km granica izmedju sedam država. Naravno, zbog uspješnije borbe protiv trgovine drogom i ljudima je važno da su granice sigurne. Druga stvar su sudovi - provodjenje zakona, da kriminalcvi koje uhapsi policija zaista i budu privedeni pravdi, zato je gradnja snažnijeg sudskog sistema jedan od ključnih prioriteta".



XS
SM
MD
LG