Linkovi

Klinton: Strpljenje prema Iranu nije neograničeno


Tokom drugog dana svoje evropske turneje američka državna sekretarka Hilari Klinton je sa britanskim domaćinima u Londonu razgovarala o najvažnijim medjunarodnim pitanjima.

Na zajedničkoj konferenciju za novinare sa šefom britanske diplomatije, Dejvidom Milibendom, Klinton je rekla da SAD i druge sile žele da saslušaju Iran, ali je upozorila da strpljenje neće trajati neogranično i pozvala Teheran da uskoro preduzme konstruktivne korake. Britanski sekretar za spoljne poslove Milibend je rekao da Iran nikad nije imao bolju priliku da uspostavi normalne odnose sa medjunarodnom zajednicom.

U pogledu Avganistana, Milibend je rekao da Britanija pažljivo prati preispitivanje strategije u toj zemlji u SAD i načine na koje bi to moglo da se odrazi an britansko vojno angažovanje u Avganistanu. Sekretarka Klinton je rekla da su, bez obzira na ishod sadašnjeg preispitivanja strategije, SAD predane Asvganistanu i da jasno stoje na stanovištu da sprega al-Kaide, delova Talibana i drugih ekstremističkih grupa predstavlja diretknu pretnju po SAD, Britaniju i svet u celini.

Komentarišući najnoviju talačku krizu u Pakistanu, Klinton je rekla da ta zemlja prolazi kroz teška vremena, ali je iznela uverenje da vlasti te zemlje kontrolišu situaciju i dodala da SAD imaju poverenja u pakistansku vladu i kontrolu vojske nad nuklearnim oružjem. Posle Britanije, državna sekretarka otputovala je u posetu Irskoj i Severnoj Irskoj.

XS
SM
MD
LG