Linkovi

Posle sporazuma, Turska vrši pritisak ne Jermeniju


Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi Jermenija trebalo da povuče svoje snage iz secesionističkog regiona Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu pre nego što Turska otvori svoju granicu. Erdogan je to izjavio samo dan posle potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa dve zemlje posle gotovo čitavog stoleća neprijateljstava. Erdogan je rekao da bi povlačenje Jermenije iz Nagorno-Karabaha omogućilo turskom parlamentu da ratifikuje sporazum o normalizaciii odnosa.

Turska je zatvorila granicu sa Jermenijiom 1993. godine u znak podrške Azerbejdžanu koji je vodio borbe ne bi li zadržao kontrolu nad enklavom Nagorno-Karabah, u kojoj Jermeni čine većinu.

Višedecenijski spor izmedju Turske i Jermenije ima korene u masovnom ubijanju Jermena od strane režima otomanske Turske posle Prvog svetskog rata. Jermenija želi da masakr Jermena od 1915. do 1923. godine bude priznat kao genocid, što su mnoge zemlje učinile, dok se Turska tome odlučno protivi. Prema sporazumu potpisanom u subotu, zajednička komisija istoričara ispitaće navode o genocidu.

XS
SM
MD
LG