Linkovi

SAD pomerile datum uvođenja nove teške bombe u naoružanje


Bomba nazvana "razbijač bunkera" teška je više od 13 tona, tako da mogu da je ponesu samo najveći američki bombarderi. Sekretarijat za odbranu ne želi da potvrdi njene sposobnosti, ali analitičari veruju da može da prodre do 60 metara kroz zemlju ili debeo sloj betona, pre nego što eksplodira.

Njen razvoj odvija se već nekoliko godina, a uvođenje u naoružanje odlagano je zbog ograničenih sredstava, kao i zbog toga što su funkcioneri smatrali da nije hitno potrebna. Ali predstavnik Pentagona, Brajan Vitman, kaže da je ta procena revidirana ranije ove godine.

"Opasnosti se razvijaju već godinama. I bez iznošenja obaveštajnih podataka, postoje zemlje koje koriste tehnologiju da kopaju dublje pod zemlju, da grade takva postrojenja i da ih utvrđuju. To nije nova pojava, ali je u porastu," rekao je Vitman.

Pentagon je dobio od Kongresa odobrenje da preusmeri 52 miliona dolara kako bi skratio rok za uvođenje nove bombe u naoružanje. Vitman kaže da bi prva takva bomba trebalo da bude spremna sredinom iduće godine. On je primetio da Sjedinjene Države imaju i druge vrste naoružanja sposobnog da prodre u utvrđene objekte, ali da ova nova bomba sve podiže na nov nivo.

"Ako pogledate spektar municije, neke vrste naoružanja imaju veću sposobnost prodora od drugih. Ali ova bomba će stvoriti sopstvenu klasu naoružanja," rekao je Vitman.

Predstavnik Pentagona nije hteo da diskutuje o mogućoj upotrebi te bombe protiv neke zemlje. Mnogi analitičari veruju da je konstruisana specijalno zbog Severne Koreje i Irana. Prošlog meseca, američki funkcioneri obelodanili su postojanje iranskog nuklearnog objekta unutar jedne planine, za koji znaju već oko tri godine. Američki sekretar za odbranu, Robert Gejts, nagovestio je ove nedelje da Iran možda ima i druge slične objekte.

Ne pominjući ni jednu zemlju, sekretar za štampu u Pentagonu, Džef Morel, govorio je prekjuče o novom "razbijaču bunkera".

"Realnost je da u svetu u kome živimo postoje ljudi koji nastoje da sagrade oružje za masovna uništavanja, i to rade u tajnosti. Ova sposobnost je po našem mišljenju dugo nedostajala u našem arsenalu pa smo želeli da osiguramo premošćavanje tog jaza," rekao je Morel.

Morel je dodao da novo naoružanje osigurava sposobnost za koju funkcioneri Sekretarijata za odbranu smatraju da je neophodna u današnjem svetu.

XS
SM
MD
LG