Linkovi

Poljska ratifikovala Lisabonski sporazum


Poljski predsednik Leh Kačinjski potpisao je danas Lisabosnki sporazum, nakon čega jedina zemlja koja ga sada blokira ostaje Češka.

Sporazum je potpisan na svečanosti kojoj su, između ostalh, prisustvovali predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, švedski premijer Fredrik Rajnfelt i predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek. Kačinjski je istakao da je uveren da će Lisabonski sporazum biti uspešan. Poljski parlament odoborio je ugovor prošle godine, ali je poljski predsednik odbio da ga potpiše, dok ne bude odobren na referendumu u Irskoj, što se i dogodilo početkom meseca.

Preostalo je, međutim, još da proces odblokira Češka, tačnije njen predsednik Vaclav Klaus koji insistira na tome da Češka poput Poljske i Velike Britanije bude izuzeta iz primjene Povelje osnovnih prava koja je sastavni dio Lisabonskog sporazuma. Klaus je objasnio danas da je to postavio kao uslov da potpiše sporazum i završi tako ratifikaciju u Češkoj, jer se plaši da bi u suprotnom, pozivajući se na Povelju, češke sudove mogli da zaobiđu Nijemci deportovani iz Čehoslovačke, poslije Drugog svjetskog rata, a evropski sudovi bi naredili da im Češka vrati konfiskovanu imovinu.

XS
SM
MD
LG