Linkovi

Raste broj prerano rođenih beba


Jedna nova studija pokazala je da više od milion beba umre svake godine zato što su rođene pre vremena, a da se najveći procenat preranih porođaja dešava u Africi, iza koje odmah sledi - Severna Amerika. U narednom prilogu bavimo se uzrocima i ponekada katastrofalnim posledicama prevremenog rođenja.

Mnoge od prevremeno rođenih beba na ovom snimku - nisu preživele, zato što su rođene suviše rano. To je nešto što ne bi trebalo da se događa. Dajan Lovet je izgubila blizance.

„Veoma je teško kada izgubiti dete“.

Roditelji oko 13 miliona dece, koje se prevremeno rode širom sveta, suočavaju se sa neizvesnošću da li će njihove bebe živeti dovoljno dugo da odu kući iz bolnice. Kris Hausen iz organizacije „Marš za bebe“ (March of Dimes), koja promoviše zdravo rođenje, kaže da se skoro 10 odsto svih beba rodi pre vremena i da je to uzrok skoro trećine smrtnih slučajeva novorođenčadi.

U ovom izveštaju, prvi put smo dokumentovali globalni procenat prevremenih rođenja koji je veoma visok i za nas neverovatan. Radi se o oko 13 miliona beba, koje se rode pre vremena svake godine. Više od milion njih umre svake godine, kao rezultat prevremenog rođenja“.

Hausen kaže da se broj prevremenih rođenja čak i povećava. Više od 85 odsto takvih rođenja dogodi se u Africi.

„Najverovatniji faktori koji utiču na tako visok procenat u Africi su siromaštvo u regionu i slab zdravstveni sistem. Činjenica da su žene neuhranjene pre i tokom trudnoće, kao i visok stepen zaraznih bolesti“.

U Sjedinjenim Državama razlozi su sasvim drugačiji. Više žena preko 35 godina ima bebe. One su takođe sklone korišćenju vantelesne oplodnje, procedure koja može da dovede do rođenja više beba, čime se povećava šansa da one budu prevremeno rođene. Stručnjaci navode da je svaka nedelja tokom koje beba ostane u materici izuzetno važna. Sa 24 nedelje trudnoće, skoro 50 odsto prevremeno rođenih beba može da preživi. Sa 25 do 26 nedelja, procenat preživljavanja ide i do 70 odsto. Međutim, tu se radi o više činilaca od samo uspešnog porođaja. Devetogodišnja Heder Kroj rođena je posle 24 nedelje, i bila je teška manje od 750 grama.

„Preživela sam. Mislili su da ću umreti, ali to se nije dogodilo“.

Heder govori tiho zato što su njene glasne žice oštećene zbog cevi za disanje koju je nosila tri godine. Ona međutim nema komplikacije, koje ostale prevremeno rođene bebe često imaju: poremećaj učenja ili ozbiljne probleme kao što su cerebralna paraliza, slepilo i gubitak sluha.
Trenutno, ne postoji pouzdan način da se spreči prevremeno rođenje, ali u organizaciji „Marš za bebe“ kažu da mnogo može da se uradi kako bi se smanjio procenat smrtnosti i invaliditeta. Autori izveštaja naglašavaju da je potrebno više raditi na obrazovanju zdravstvenih radnika, zakonodavaca i samih žena o visokorizičnim trudnoćama i brizi za prevremeno rođene bebe.

XS
SM
MD
LG