Linkovi

Razgovori o budućnosti BiH u Butmiru


Visoki zvaničnici Sjedinjenih Država i Evropske unije sastali su se danas u vojnoj bazi Butmir nadomak Sarajeva sa liderima političkih stranaka Bosne i Hercegovine da bi razmotrili političku i ustavnu krizu koja je dovela do zaostajanja te zemlje u procesima pridruživanja Evroatlantskim institucijama.

Zamenik američkog državnog sekretara, Džim Stajnberg, ministar spoljnih poslova Švedske, koja trenutno predsdedava Evropskom unijom, Karl Bilt, i evropski komesar za proširenje Oli Ren predstavlil su zajednički američko-evropski plan i najavili da će se vratiti 20. oktobra da bi ocenili u kojoj meri su lideri u Bosni i Hercegovini usaglasili svoje pozicije.

Karl Bilt je naglasio da EU i SAD ne žele da BiH zaostaje za zemljama regiona, kao što se desilo u slučaju viznog režima:

"Političari u BiH moraju doneti odluke koje će pomoći da se priključe Evropi. Mi ne želimo da ostatak regiona bude talac Bosne. Ostatak regiona će krenuti napred i mi želimo da Bosna bude deo tog procesa.”

Stajnberg je istakao da su SAD i EU opredeljene da sa domaćim političarima učine sve za brži put BiH ka EU i NATO-u, ali da u narednim danima političari BiH treba da postignu dogovor o
prevazilaženju krize:

“Mislimo da ima elemenata koji obećavaju i koji bo mogli da formiraju čvrstu osnovu za sporazum, koji bi omogućio napredak ka evroatlantskim institucijama.”

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izrazio je očekivanje da BiH neće propustiti ovu priliku:

“Ovaj sastanak se odnosio na budućnost BiH – njenu evropsku budućnost, kao člana EU, a nadam se i NATO-a."

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je osnovni uslov da BiH dobije status kandidata za Evropsku uniju ukidanje kancelarije Visokog predstavnika, ali je takodje insistirao da postojeći ustav ne bi trebalo menjati:

“Ustav BiH u ovom trenutku ne treba menjati. Naš parlament morao bi dati saglasnost za tako nešto.”

Lider Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić ukazao je na moguća dostignuća ukoliko predloženi plan bude prihvaćen:

“Politički lideri BiH dobili obećanje da će BiH do kraja godine, ako ispuni tražene uslove, moći da aplicira za članstvo u EU, i da će biti stavljena na listu za bezvizni režim za zemlje Unije.”

Činjenica da su mnogi nazvali ovaj skup "Dejton 2" govori o značaju koji mu se pridaje u BiH, mada strani zvaničnici tvrde da je samo reč o želji da se toj zemlji pomogne da stigne susedne države u procesu evroatlantstkih integracija.

XS
SM
MD
LG