Linkovi

Griboski: Moskva nije partner zapada, već ima svoje interese


Predsednik Instituta za versku i javnu politiku, Džozef Griboski, osvrnuo se u razgovoru za "Glas Amerike" na situaciju u Avganistanu, Iranu i Pakistanu - zemljama koje u međunarodnoj politici dobijaju sve veći prioritet, kao i na američko-ruske odnose.

Griboski: “SAD nisu postigle značajniji progres u Avganistanu ili Pakistanu, jednom otvorenom, a drugom latentnom žarištu sukoba. Prema izveštaju generala Mekristala, u Avganistanu su potrebne dodatne trupe da bi se samo održala stabilnost, da ne govorimo o borbi protiv Talibana i al-Kaide, i o kontroverznim predsedničkim izborima. To znači da će takva situacija zahtevati ne samo naše dalje vojno prisustvo, već i izgradnju institucija i struktura za podsticanje građana da steknu poverenje u njih. Što se tiče Irana, Obamina administracija nema jasan pristup iranskom problemu, uprkos problematičnom izboru predsednika Ahmedinedžada. Aktivnosti tamošnje opozicije nekima izgledaju kao preteča tihoj revoluciji, dok je američka administracija umesto da pomogne ta nastojanja previše rezervisano i diplomatski reagovala na predsedničke izbore u toj zemlji. Kako je sada otkriveno da Iran ima još jedno postrojenje za obogaćivanje uranijuma, SAD bi trebalo da preduzmu oštrije mere, jer sankcije neće biti dovoljne. I najzad, u Pakistanu imate predsednika koji se smatra korumpiranim i nedovoljno efikasnim, pa se očekuje da će se situacija u toj zemlji pogoršavati i na političkom i ekonomskom planu”.

Glas Amerike: Koje opcije stoje pred SAD u pogledu iranskog pitanja?

Griboski: “Važno je shvatiti da u odnosima sa Iranom nije u pitanju samo jedna opcija. Ako Obamina administracija misli da su jedine opcije sankcije ili vojni agnažman, to ograničava mogućnosti za uspešno delovanje. Mi možemo da održavamo odnose sa Iranom i dok je pod sankcijama, možemo istovremeno da jačamo međunarodnu koaliciju protiv te zemlje, da podržimo i ohrabrujemo demokratske i opozicione pokrete, itd. Mislim da je u ovom momentu važno podržati opozicione grupe. Znamo na osnovu iskustva u Iraku da revolucije uvezene spolja obično nisu uspešne, pa stoga treba podržati aktivnosti opozicije na terenu, kakve postoje u sadašnjoj situaciji u Iranu”.

Glas Amerike: Kako biste definisali najnoviji razvoj odnosa SAD-Rusija i da li vidite Rusiju kao zapadnog partnera?

Griboski: “Predsednik Medvedev i premijer Putin vide Rusiju kao zapadnog partnera, a tako je vidi i Bela kuća. Rusija, međutim, nije partner; ona ima svoje interese; ona recimo prodaje oružje Iranu i podržava neke akcije koje su u direktnoj suprotnosti sa američkim interesima, mada u nekim zemljama sarađuje, kao što je Avganistan. Problem je u tome što administracija nije sasvim odredjena i čvrsta u svom stavu prema Moskvi. Obama je odustao od izgradnje raketnog sistema u Poljskoj i Češkoj Republici i nada se podršci Rusije u pogledu Irana, Avganistana i situacije na Bliskom istoku. Optimalna saradnja dve države najverovatnije će se razvijati u oblasti borbe protiv terorizma”.

XS
SM
MD
LG