Linkovi

Rekordne cene zlata uzrokovane slabim dolarom


Trka za zlatom se nastavlja, s obzirom da je cena tog plemenitog metala dostigla rekordnu vrednost i ove nedelje. Zabrinutost zbog inflacije i slabljenja američkog dolara juče je dovela do povećanja cene zlata na nešto iznad 1,060 dolara za uncu, pre nego što se vratila na oko 1.045 dolara. Međutim, analitičari su podeljenog mišljenja koliko će rastući trend trajati.

Dok sve slabiji američki dolar gubi vrednost na svetskim tržištima, investitori traže bezbednije utočište i okreću se zlatu. A, pošto se zlatom trguje u dolarima, opadajuća vrednost američke valute čini dragoceni metal mnogo privlačniji. Cena zlata porasla je skoro 20 odsto ove godine, što je trend za koji analitičar Den Smit kaže da će se nastaviti:

„Cena zlata će nastaviti da raste, ali ne tako dramatičnom brzinom, tako da će se nastaviti ono što smo videli tokom poslednjih nekoliko meseci. Zato predviđamo da će prosečna cena sledeće godine biti 1.100 dolara za uncu“.

Cena zlata za isporuke u decembru nakratko je juče dostigla najvišu vrednost u istoriji, zbog bojazni da bi opadajući dolar mogao da izazove inflaciju. Međutim, pojedini analitičari kažu da je skok cena zlata skoro uvek praćen korekcijom. Analitičar investicija Nik Braun izražava uverenje da je nagli skok neodrživ.

„Zlato predstavlja sve karakteristike finansijskog balona. Vidimo da protok investicija premašuje osnove tržišta, koje progresivno slabi, kako cena nastavlja da raste. Za nas, to je balon i veoma je teško znati koliko daleko on može da ide“.

Uticaj visokih cena zlata najprimetniji je u Indiji, jednom od najvećih potrošača zlata na svetu. Oktobar je tradicionalno vrhunac sezone za kupovinu zlata u Indiji, jer se bliže verske svečanosti. Međutim, Abhinav Malhotra, vlasnik jedne zlatare u Nju Delhiju, kaže da promenljive cene zlata odvraćaju kupce.

„Zato što jedan dan idu dole, a sledećeg - porastu. Nema dovoljno konstantnosti u ceni zlata, a kada je tako, ne možete očekivati od ljudi da kupuju opušteno, zato što su oni koji kupuju za verske svečanosti uglavnom nisu redovni kupci“.

Neki investitori smatraju da će cena zlata nastaviti da raste dok sirovine i poljoprivredni proizvodi, čija je cena vezana za dolar, kao što je nafta, gube vrednost u odnosu na snažnije valute. Izvor spekulacija je navodni plan nekih zemalja izvoznica nafte da koriste druge valute, kao što su evro i kineski juan, za trgovinu naftom.

XS
SM
MD
LG