Linkovi

Kureši: Pakistanski Taliban u rasulu


Pripadnici pakistanske vojske, u operaciji u Dolini Svat, na severozapadu zemlje, ubili su 17 esktremista. U današnjem vojnom saopštenju se navodi i da je 20 ekstremista zarobljeno. Vojska kaže da je od početka ofanzive u Dolini Svat u aprilu, većina pripadika Talibana proterana, ali da se i dalje vode sporadične borbe. Pakistanski ministar inostranih poslova Šah Mehmud Kureši, juče je u Vašingtonu izjavio da su teroristi u njegovoj zemlji u defanzivi i da je Taliban u rasulu.

Prekjučerašnji smrtonosni bombaški napad u čvrsto obezbeđenom sedištu Svetskog programa hrane u Islamabadu, pokazao je da u Pakistanu i dalje postoje bezbednosni problemi. Pakistanski zvaničnici očekuju nove napade, dok se vojska priprema za veliku ofanzivu u Južnom Vaziristanu, nemirnom plemenskom regionu koji se smatra uporištem Talibana. U Vašingtonu, ministar inostranih poslova Šah Mehmud Kureši, izjavio je da je njegova zemlja u prelomnoj fazi borbe protiv terorizma.

„Teroristi se povlače, a njihovo vođstvo u Malakandu i Svatu je zarobljeno ili pobijeno. Vođa pakistanskog Talibana Bejtula Mehsud je mrtav. Taliban u plemenskom regionu je u rasulu.“

Prema pakistanskim zvaničnicima, vođe Talibana u Vaziristanu, nedavno su se okupile da planiraju svetničke napade za Mehsudovo ubistvo. On je poginuo u avgustu u po svemu sudeći američkom raketnom napadu. Kureši je objasnio da su vojna dejstva na plemenskim područjima deo strategije uskraćivanja fizičkog, političkog i ideološkog prostora teroristima i ektremistima.

„Iskustvo stečeno u vojnim operacijama u Svatu, rešavanju problema sa interno raseljenim stanovništvom i potonjoj obnovi i rehabilitaciji, služi kao model za dalje operacije u plemenskom regionu koji se graniči s Avganistanom.“

Istovremeno sa Kurešijevom posetom, Obamina administracija raspravlja o upućivanju dodatnih trupa u Avganistan. Komandant američkih i koalicionih snaga u toj zemlji, general Stenli Mekristal, upozorio je da bi Sjedinjene Države mogle da izgube rat ako ne upute dodatne snage. Pakistanski ministar inostranih poslova je to odbio da komentariše, ali je ukazao da će poboljšanje situacije na plemenskim područjima doprineti stabilizaciji situacije u Avganistanu.

„Nestabilnost u Avganistanu, naročito na jugu i istoku, neizbežno se preliva u Pakistan. To važi i u obrnutom smeru. Ako se Pakistan vrati na put samodorživog razvoja koji se proteže sve do našeg plemenskog regiona i granice s Avganistanom, to će morati da ima stabilizujući efekat na Avganistan.“

Premda će pakistanska armija pokrenuti operacije u Južnom Vaziristanu – mogućem skrovištu vođe Al-Kaide Osame bin Ladena – nije izvesno da će vojska biti u stanju i da ga pronađe.

Ako bi pakistanske bezbednosne snage znale gde je, uhvatili bismo ga. Svakako bismo ga uhvatili. Time bismo dobili ogroman poen u dokazivanju naše predanosti višem cilju.“

Američki Kongres je prošle nedelje odobrio program civilne pomoći Pakistanu u iznosu od 7 i po milijardi dolara. Kureši je zaključio da je to ulaganje u američku i globalnu bezbednost.

XS
SM
MD
LG