Linkovi

Otpor prema vakcinaciji protiv novog gripa u SAD


Dok vakcina protiv svinjskog gripa nalazi svoj put do javnosti, zdravstveni zvaničnici uočavaju odredjeni otpor prema vakcinaciji. Lekari se trude da uvere trudnice, izmedju ostalih, da je vakcina protiv virusa H1N1 bezbedna. Od svinjskog gripa umrlo je do sada 28 trudnica, a još 100 je dospelo u bolnicu. Šta to brine buduće majke?

Vendi Lubel je u sedmom mesecu trudnoće. To je čini sedam puta podložnijom odlasku u bolnicu - ako dobije simptome svinjskog gripa i ima četiri puta više šansi da mu podlegne. Ipak, odlučila je da ne uzme vakcinu protiv svinjskog gripa.

„Imam fetus u stomaku, moju bebu. Sve bih učinila da je zaštitim. Ali ne znam da li je vakcinacija pravi način za to.“

Ona nije jedina. Sudeći prema novom istraživanju, skoro dve trećine roditelja izjavilo je da će odložiti vakcinaciju svoje dece ili da ih uopšte neće vakcinisati. Neki veruju u inače kritikovanu teoriju da je konzervans koji se koristi u nekim dozama, povezan sa autizmom.

Žao mi je da to čujem. Kao lekarka verujem u vakcinu, ali i kao majka trogodišnjih blizanaca takodje verujem u vakcinu i oni će je dobiti“, kaže lekarka Denis Džemison.

Ljudi treba da znaju da je rizik od vakcine minimalan u poredjenju sa rizikom ako dobijete bolest“, ističe pacijent Džim Šrod.

Centar za hitne situacije Centara za kontrolu bolesti, u prvoj je liniji odbrane protiv virusa.

„U prve dve i po nedelje počeli smo da dobijamo 6 do 7 hiljada uzoraka za testiranje, što je skoro isto koliko bismo normalno primili godišnje“, kaže lekarka Nensi Koks.

Centri se trenutno bore sa najvećom pandemijom posle četrdeset godina. Samo ove nedelje, prijavljeno je 66 novih smrtnih slučajeva, a 71 škola je zatvorena, čime se broj zatvorenih škola povećao na 410 od početka školske godine.

XS
SM
MD
LG