Linkovi

Osma godišnjica rata u Avganistanu


Američke snage su prije osam godina pokrenule ofanzivu protiv Talibana u Avganistanu, koji je predstavljao prvi front u borbi protiv terorizma nakon napada 11. septembra. Nakon početnog uspjeha, stiuacija u toj zemlji se pogoršava. Predsjednik Obama, koga očekuju značajne odluke u pogledu strategije u Avganistanu, danas razgovara sa svojim timom za nacionalnu bezbjednost.

Rat u Avganistanu počeo je 7.oktobra 2001.

“Američka vojska je, na moje naređenje, počela napade na kampove za obuku terorista iz Al-kaide i vojne objekte talibanskog režima u Avganistanu”, saopštio je tadašnji predsjednik Džordž Buš.

Osam godina kasnije, Taliban je ponovo ojačao i nasilje protiv američkih i NATO trupa je na vrhuncu. Predsjednik Barak Obama sada treba da odluči o daljim potezima. Obama je o situaciji u Avganistanu juče razgovarao sa dvostranačkom grupom lidera u Kongresu.

Očigledno je da se predsjednik nalazi na pravom putu: strategija prije dodatnih resursa. Na sastanku se iznova o tome raspravljalo. Predsjednik je uvjerio sve da će donijeti odluku u neophodom vremenskom okviru, koji će mu takođe omogućiti da razgovara sa svima koji imaju određene prijedloge. Svi, demokrate i republikanci, saopštili su da će u suštini podržati bilo koji njegovu odluku", kazao je nakon sastanka lider većine u Senatu Heri Rid.

Potpredsjednik Džozef Bajden navodno podržava strategiju koja predviđa veću potrebu bespilotnih letjelica i specijalnih snaga. Republikanci podržavaju zahtjev generala Petreusa i Mekristala da se pošalje još do 40 hiljada američkih vojnika i promjenu ciljeva strategije sa napada na pobunjenike na zaštitu avganistanskog naroda.

"Generali Mekristal i Petreus ne bi to preporučili, ukoliko bi mislili da ćemo morati nakon toga ponovo da šaljemo nove vojnike. Riječ je o strategiji i resursima koji su, po mom mišljenju, neophodni za uspjeh. Predsjednik treba da donese konačnu odluku, ali mislim da bi trebalo pokloniti veću pažnju preporukama generala, uzimajući u obzir uspješnost njihovog vođstva u prošlosti”, smatra republikanski senator iz Arizone Džon Mekejn.

Generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen saopštio je danas da u suštini podržava analizu generala Mekristala.

“Ostaćemo u Avganistanu koliko god je potrebno. To ne može i ne treba da znači zauvijek.”

I NATO i Bijela kuća tvrde da se ne planira smanjenje snaga u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG