Linkovi

Avganistan: Obama isključio mogućnost fokusiranja isključivo na kontraterorizam


Američki predsednik Barak Obama kaže da neće smanjiti broj američkih vojnika u Avganistanu i da se neće fokusirati samo na kontraterorizam.

Funkcioneri administracije kažu da je predsednik Obama juće to rekao kongresnim liderima, tokom 90-minutnog sastanka u Beloj kući o Avganistanu. Barak Obama se danas, na osmu godišnjicu početka rata, sastaje sa visokim vojnim i političkim savetnicima radi razmatranja strategije u Pakistanu i Avganistanu.

Jedan visoki funkcioner administracije navodi da je predsednik pružio uveravanja dvostranačkoj grupi zakonodavaca da će razmatranje politike biti rigorozno i usmereno, i da će se raditi sa osećanjem hitnosti trenutka.

Američki komandant u Avganistanu, general Stenli Mekristal je upozorio da bi Sjedinjene Države mogle da izgube u tom konfliktu, ako se ne pošalju veći broj vojnika u Avganistan. On će, prema očekivanjima, tražiti čak 40 hiljada dodatnih vojnika.

Predsednik Obama, kako se navodi, sklon je ideji o slanju manjeg broja dodatnih američkih trupa. Republikanski senator Džon Mekejn rekao je novinarima nakon sastanka kako se brine da će predsednik u vođenju tog rata primeniti „polovične mere“.

XS
SM
MD
LG