Linkovi

Pakistan zabrinut zbog zakona o američkoj pomoći


Najviši vojni komandanti u Pakistanu izrazili su „ozbiljnu zabrinutost“ zbog uslova postavljenih u zakonu o američkoj civilnoj pomoći u vrednosti od nezapamćenih sedam i po milijardi dolara.

Pakistanski generali šalju civilnim funkcionerima zvaničnu poruku o svojim rezervama prema nekim odredbama tog zakona, koje bi, kako navode, mogle da utiču na pakistansku nacionalnu bezbednost. Medjutim, vojska dodaje da će finalnu odluku o tome da li da prihvati tu pomoć doneti pakistanski parlament.

Takozvani zakon Keri-Lugar, nazvan po dvojici senatora koji su ga predložili, mogao bi da ograniči obim pomoći Pakistanu ukoliko Sjedinjene Države budu zaključile da se ta zemlja nedovoljno trudi u suzbijanju Talibana i Al Kaide.

Pakistanska vojska zvanično nema ulogu u političkim odlukama, ali je njeno mišljenje o pitanjima nacionalne bezbednsoti izuzetno uticajno kod zakonodavaca, koji danas treba da debatuju o tom pitanju.

Visoki civilni funkcioneri u Pakistanu pozdravili su usvajanje pomenutog američkog zakona, kojim će se utrostručiti civilna pomoć toj zemlji.

XS
SM
MD
LG