Linkovi

U sukobima širom sveta dnevno gine dve hiljade ljudi


Međunarodna savetodavna grupa Oksfam kaže da su pregovori o smanjenju trgovine oružjem hitno potrebni jer u oružanim sukobima u svetu svakoga dana gine više od 2 hiljade ljudi.

U danas objavljenom saopštenju Oksfama i još 11 drugih organizacija kaže se da je tokom protekle tri godine u nasilju uz upotrebu vatrenog oružja direktno ili indirektno poginulo 2 miliona i 100 hiljada ljudi, pretežno civila. Od toga, više od 700 hiljada je poginulo u ratnim sukobima.

U pomenutom izveštaju poziva se Generalna skupština Ujedinjenih nacija da odredi 2012. godinu kao rok za sklapanje ugovora o naoružanju, kojim bi se uvele strožije mere za prenos oružja.

Pomenute grupe kažu da se većina država još 2006. godine složila oko potrebe regulisanja globalne trgovine oružjem, ali da pregovori o tome pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija teku sporo, zbog taktike odugovlačenja koju sprovode zemlje najveći izvoznici oružja.

Izvršni direktor Oksfama, Džeremi Hobs, kaže da bi sistem morao da se promeni jer je sada suviše lako poslati oružje u zone najtežih konflikata u svetu.

XS
SM
MD
LG