Linkovi

Američki zvaničnici: Nepromenjeni ciljevi SAD u Avganistanu


Američki sekretar za odbranu Robert Gejts i državna sekretarka Hilari Klinton, sinoć su na Univerzitetu Džordž Vašington, istakli da su američki ciljevi u Avganistanu nepromenjeni, a da predsednik Barak Obama i njegovi najviši savetnici razmatraju načine za ostvarenje tih ciljeva.

Robert Gejts i Hilari Klinton su istakli da Sjedinjene Države i dalje nastoje da pobede i rasformiraju teroristčku mrežu Al-kaida, kao što je i predsednik Obama naglasio u svojoj martovskoj izjavi o američkoj strategiji u Avganistanu i Pakistanu. Medjutim, situacija u Avganistanu se od tada promenila pa ima smisla sprovesti reviziju strategije i taktike za ostvarenje tih ciljeva, rekla je Hilari Klinton.

Nastavak sukoba

Avganistansko Ministarstvo odbrane u međuvremenu saopštava da je 10 avganistanskih vojnika i oko stotinu talibanskih ekstremista poginulo ili ranjeno u najnovijim sukobima u zemlji.

Navodi se da su se borbe u protekla 24 sata vodile u pokrajini Helmand na jugu i pokrajini Nuristan na istoku zemlje. Avganistanske i koalicione trupe su po planinskom i šumovitom terenu u Nuristanu tragale za napadačima koji su u subotu ubili osam američkih vojnika. NATO je danas saopštio da je sasvim moguće da je Taliban pomogao lokalnom stanovništvu da izvrši taj napad. Takodje se navodi da je posle detaljnije procene sukoba ustanovljeno da je u njemu poginulo stotinu napadača.

XS
SM
MD
LG