Linkovi

Otvoren prvi američki električni putni koridor


Jedan američki proizvođač električnih automobila i jedna kompanija za instalaciju solarnih ćelija sagradili su prvi električni putni koridor u Americi. Automobili na struju sada mogu da se bezbrižno voze između San Franciska i Los Anđelesa.

Voziti po kalifornijskom suncu pravo je uživanje, a od sada u toj vožnji mogu da uživaju u vlasnici električnih automobila. Kompanije Tesla motors i Solar siti obezbedili su priključke za punjenje baterija duž autostrade San Francisko - Los Anđeles.

Punjenje sasvim prazne baterije preko običnog kućnog priključka traje i duže od 24 sata, ali preko ovih priključaka može da traje svega par sati, kaže koosnivač Solar sitija, Piter Rajv.

"Kola mogu da se dopune dok završite ručak, pogledate film ili nešto pazarite. Ali ono što nas najviše uzbuđuje je to što sada možete da se izvezete na autoput," kaže Piter Rajv.

Stanice imaju solarne ćelije pa sva energija dolazi od kalifornijskog sunca, kaže predstavnica Tesla motorsa, Rejčel Konrad.

Mislim da je baš kul što možete da se vozite od San Franciska do El-eja samo zahvaljujući obnovljivoj energiji sunca," kaže ona.

Punjenje je besplatno, a Piter Rajv kaže da se izgradnja može porediti sa drugom vrstom transporta.

"Na ovo gledamo kao na nekadašnju gradnju železnice. Sledeća etapa će biti veza sa Sakramentom, a onda možda počnemo istu stvar na istočnoj obali. Vremenom, povezaćemo sve važnije gradove u zemlji," kaže Rajv.

Priključci su za sada samo za skupe automobile marke Tesla, koji koštaju oko sto hiljada dolara. Kompanija kaže da će kasnije opremiti stanice i priključcima za druga električna vozila.


XS
SM
MD
LG