Linkovi

Dančenko: Zaokret Rusije u vezi sa Iranom približavanje SAD i EU


Kako se iranski izazov, zatim odluka Vašingtona da odustane od projekta izgradnje antiraketnog štita u Evropi i zaključci samita zemalja Grupe 20, odražavaju na američko-ruske odnose? Za “Glas Amerike” o tome govori saradnik u vašingtonskom Institutu “Brukings”, Igor Dančenko, koji se upravo vratio iz Moskve.

Dančenko: “Američki sistem antiraketne odbrane i dalje je veoma kontroverzno pitanje, kako u Rusiji tako i u SAD. Konzervativci u Vašingtonu se zalažu za izgradnju tog sistema, kako je predložio predsednik Džordž Buš. S druge strane, Obamina administracija razmatra mogućnost izgradnje potpuno nove generacije antiraketnog sistema, koji ne bi bio stacioniran na zemlji već na moru, koji bi bio pokretan i čiji kretanje i rasporedjivanje ne bi bilo poznato. Konzervativni glasovi u Rusiji dovode u pitanje prave američke namere i smatraju da bi taj novi američki štit u Evropi mogao da još više ugrozi Rusiju. Uprkos tome, uspešni pregovori o smanjenju naoružanja se nastavljaju, što je pozitivno, pa se očekuje da će sporazum biti potpisan do kraja ove godine. U pogledu Irana, sapoštenje predsednika Medvedeva da Rusija smatra iranski nuklearni program ozbiljnom opasnošću po bezbednost i da Rusija prihvata stav zemalja G-20 o tome i drugim pitanjima, predstavlja politički zaokret od vrhunske važnosti, koji bi mogao da dovede do još većeg približavanja SAD i EU Rusiji i daljeg preispitivanja i promene ruske politike u tom regionu”.

Glas Amerike: Kakve su konkretne mogućnosti za unapredjenje odnosa Rusije i Evropske unije i SAD u bezbednosnom i ekonomskom kontekstu?

Dančenko: “Mnogo će zavisiti od aranžmana koje će Rusija imati sa SAD, kao vodećom zemljom u NATO-u, koja ima jak uticaj u pregovorima između Rusije i Evropske unije. Kao što znate, Rusija je predložila novi i sveobuhvatni bezbednosni aranžman između Vašingtona, Brisela i Moskve. Rusija ne može da ignoriše američke interese u Evropi i shvata da neće moći da potisne američki uticaj u zapadnoj ili istočnoj Evropi. U pogledu ekonomije, Rusija je usvojila većinu predloga sa samita zemalja G-20, kao što su mere protiv globalne ekonomske krize, a na političkom planu je prihvatila američki stav u pogledu Irana”.

Glas Amerike: Kako procenujete predložene bezbednosne i ekonomske mere na samitu zemalja G-20?

Dančenko: “Kao što sam rekao, Rusija je zaintersovana za zajednički bezbednosni sistem, a to će zavisiti u velikoj mere i od predstojećih pregovara o situciji u Iranu, a i od stava SAD i EU prema ruskim bezbednosnim insteresima. U pogledu ekonomije, Rusija, kao zemlja koja je podržala zaključke G-20 u Pitsburgu, shvata svoju sadašnju nezavidnu situaciju, sa brojnim ekonomskim problemima pa ne bi trebalo da nas iznenadi ako uvede protekcionističke ili neke druge mere radi zaštiti svoje ekonomije, mada bi to bilo suprotno duhu deklaracije zemalja G-20. Ustvari, Rusija očekuje evropski i američki ekonomski opropravak, i kontinuirani ekonomski rast Kine, kako bi mogla da po većoj ceni prodaje svoju naftu i gas, što bi dalo presudan podsticaj njenoj ekonomiji”.

XS
SM
MD
LG