Linkovi

Za renoviranje Karterovog muzeja 10 miliona dolara


On je jedan od najaktivnijih bivših predsednika Sjedinjenih Država. Pored toga što je napisao više od 25 knjiga, bivši predsednik Džimi Karter nastavlja da putuje svetom, pokušavajući da doprinese širenju demokratije i poboljšanju zdravlja svetske sirotinje. Njegov rad posle odlaska s dužnosti pre gotovo trideset godina, sada je u središtu višemilionske obnove Biblioteke i Muzeja Džimija Kartera u Atlanti u državi Džordžiji.

Bivši predsednik Džimi Karter i njegov potpredsednik Volter Mondejl, najdugovečniji su bivši predsednički tim u istoriji Sjedinjenih Država.

"I ne samo to, nego smo naše takmace Tomasa Džefersona i Džona Adamsa, prestigli još pre dve godine! To ne znači da ih nešto kritikujem – i oni su bili dobri. Ali mi teramo dalje", rekao je bivši potpredsednik Mondejl na otvaranju obnovljene Biblioteke i muzeja Džimija Kartera - na Karterov 85. rođendan.

Objekat, u čiju obnovu je uloženo 10 miliona dolara, sada obuhvata i kasniju delatnost bivšeg predsednika, nešto što je za predsedničke biblioteke nezapamćeno.

"Želeo sam da prikažem što više iz perioda posle Bele kuće, tako da je otprilike trećina ukupnog materijala posvećena godinama posle odlaska iz Bele kuće", kaže bivši potpredsednik Karter.

Neki od novih eksponata ilustruju rad Karterovog centra širom sveta. Na interaktivnim ekranima su prikazana brojna mesta u koja gospodin i gospođa Karter dolaze da nadgledaju izbore, promovišu mir i demokratiju i iskorene parazite kao što je glista iz familije Drakunkulida i druge bolesti. Taj rad je doneo bivšem predsedniku Karteru i njegovom osoblju u Karterovom centru, Nobelovu nagradu za mir 2002.

Doktor Pol Emerson vodi jednu od zdravstvenih akcija ovog centra u svetu. On kaže da nova izložba skreće pažnju na bolesti u zemljama u razvoju koje se često previđaju - "ovde će dolaziti puni autobusi đaka, koji će se upoznati sa ovim prilikama, a što se više ljudi upozna sa tim stvarima, više će biti u stanju da saoseća sa ljudima koji pate".

Pojedini delovi izložbe su posvećeni Karterovim uspesima i neuspesima tokom četvorogodišnjeg mandata u Beloj kući.

Posetioci na velikom multimedijalnom ekranu mogu da vide dan u Karterovoj Beloj kući, od trenutka kada se predsednik budi do kraja dana duboko u noći.

Kriza sa taocima u Iranu je dominirala završnom godinom Karterovog predsednikovanja. Deo izložbe se odnosi na tu krizu, na period u kojem su – prema Karteru – postojale dve Bele kuće, jedna koja je upravljala zemljom i druga koja je tragala za mogućnostima oslobađanja talaca.

Obnovljeni muzej je prilika da bivši predsednik još više otvori javnosti svoj život, što namerava da nastavi i svojom sledećom knjigom, skraćenom verzijom pet hiljada stranica dnevničkih beleški koje je vodio dok je bio na dužnosti.

"Knjiga će govoriti ne samo o veličanstvenosti predsednikovanja, nego i o povremenoj agoniji predsednikovanja, ponosu, mojim najintimnijim razmišljanjima, načinu na koji sam se ophodio prema porodici u tim okolnostima, ljudima koje sam voleo i onima koji mi se nisu dopadali i o tome kako se moje mišljenje menjalo tokom vremena. Mislim da će knjiga biti zanimljiva", objašnjava bivši predsednik Karter, koji planira da preda izdavaču rukopis do kraja iduće godine.

XS
SM
MD
LG