Linkovi

Rekordna cena zlata, dolar sve slabiji


Zvaničnici nekoliko prestonica na Bliskom Istoku demantovali su izveštaje da naftom bogate i druge zemlje nameravaju da zamene dolar kao glavnu svetsku rezervnu monetu za određivanje cene nafte. To međutim nije sprečilo slabljenje vrednosti dolara, dok su cene nafte i zlata dostigle rekordne iznose.

Već oslabljen zbog ekonomskog zastoja kao i sve većeg duga Sjedinjenih Država, američki dolar doživeo je udarac zbog izveštaja objavljenih u britanskoj štampi. List „Independent“ objavio je juče da nekoliko arapskih zemalja zajedno sa Kinom, Rusijom i još nekim državama tajno planiraju da ukinu određivanje cene nafte u dolarima, i zamene ga sa nekoliko rezervnih valuta.

Finansijski i energetski zvaničnici nekoliko naftom bogatih bliskoistočnih zemalja direktno su demantovali novinski izveštaj o tome. Novinska agencija "Asošijeted pres" citirala je portparola ruskog premijera Vladimira Putina da izveštaj, kako se izrazio, nije „ozbiljan“. Međutim, šteta je već bila počinjena. Vrednost dolara je pala u odnosu na glavne svetske valute, kao što su evro i japanski jen. Oslabljeni dolar uticao je na porast cene zlata i nafte i drugih dobara. Unca zlata dostigla je vrednost od 1.040 dolara, a barel nafte prodavao se za 71 dolar.

Ovo nije prvo pokretanje pitanja budućnosti dolara kao glavne valute u određivanju cene ne samo nafte, nego i kao glavne svetske rezervne monete uopšte. No, bivši amerčki sekretar za finansije Rodžer Altman kaže da su preuranjene spekulacije o zameni dolara drugim valutama.

„Dolar će za dogledno vreme ostati glavna svetska rezervna moneta. Lično mislim da nema nikakve sumnje u to. A razlog je to što ne postoji alternativa dolaru“, smatra Altman, koji je
govorio za finansijsku TV mrežu "Blumberg".

Bivši sekretar za finansije je, međutim, dodao da su vrednost i zdravlje dolara pod pritiskom.

„Nije stvar šta će OPEK da učini, već mnogo fundamentalnija pitanja, koja se odnose na ekonomske izglede Sjedinjenjih Država, i sliku fiskalne budućnosti zemlje, koja je veoma preteća“.

Juče je Australija postala prva industrijska zemlja koja je posle izbijanja globalne finansijske krize prošle godine, podigla interesnu stopu, što je uticalo na povećanje vrednosti australijskog dolara. Predsedavajući Uprave federalnih rezervi (Centralne banke SAD), Ben Bernenki je izjavio da u skorije vreme ne očekuje rast rekordno niske američke osnovne kamatne stope.

XS
SM
MD
LG