Linkovi

Protesti proizvodjača mlijeka u EU


Brisel, Belgija i dobar dio Evrope su danas blokirani protestima poljoprivrednika. Radeći na granici egzistencije i proizvodeći svakog dana sve veće gubitke, poljoprivrednici, posebno proizvodjači mlijeka, pitaju evropske zvaničnike kako je moguche da je otkupna cijena mlijeka u proteklih godinu dana pala za 40 posto a njegova cijena u prodavnicama tek 1-2 posto. Ko onda uzima razliku? Povodom ozbiljne krize danas je održan vanredni skup evropskih ministara poljoprivrede, a sve zajedno ima obilježje krize u kojoj se postavlja pitanje: ko i po kojoj cijeni hrani Evropljane?

Kriza u proizvodnji mlijeka u EU je došla do takvih razmjera da više nije moguće nastaviti dalje. Kako sada i već posljednih godinu dana stvari stoje, litar mlijeka košta njegove proizvodjače duplo više nego što dobiju u otkupu- konkretno, 40 centi po litri je proizvodna cijena, otkupna, tek 20. Zbog toga je sasvim razumljivo da su proizvodjači već par mjeseci češće na protestima nego u proizvodnji pa da se i scene poput ove, sa belgijskih i ne samo belgijskih njiva ponavljaju. Samo prošlog mjeseca su u Belgiji iz protesta prolivena tri miliona litara mlijeka. Danas je situacija došla do kuliminacije. Iz svih evropskih pravaca su krenuli traktori prema Briselu, Evropskoj komisiji i Savetu ministara, tražeći da Komisija smanji kvote i tako spasi proizvodnju mlijeka i pozivajući ministe poljoprivrede, koji se danas vanredno okupljaju, da nadju rješenja:

Evo šta kaže jedan farmer iz Francuske:

"Ovdje smo da im kažemo da moraju donijeti prave mjere, da im kažemo da se mora uspostaviti praveden sistem mjera za proizvodnju, kako bi proizvodnja mlijeka postojala i sutra i kako bi proizvodjači dobili pravednu cijenu za svoj rad".

Švedski ministar pljoprivrede i predsjedavajući Saveta ministara EU, Eskil Erlandson:

"Šta da radimo sa svim onim koracima izmedju proizvodjača i potrošača? Ko uzima novac? Cijene su za poljoprivrednike pale za 40 posto, ali potrošačima su umanjene tek 1 do 2 posto. Neko uzima novac izmedju toga".

Za mnoge su postojeće kvote uzrok problema. Jedni ih smatraju preširokim, drugi bi da se ukinu potpuno. U svakom slučaju, upozorava se sa više strana, sadašnja kriza mliječne industrije u EU ne pogadja samo proizvodjače mlijeka na njenom prostorun već i one u trećim zemljama i njhova tržišta se zasipaju evropskim mlijekom, čiji izvoz Evropska komisija podržava izvoznim premijama, mlijekom kupljenim u bescijenje, što uništava domaću proizvodnju. U samoj Uniji su jedni za još snazzniju finansijsku intervenciju, drugi za njeno potpuno ukidanje. Današnji skup ministara poljoprivrede je bio neformalan, baz zaključaka i mjera, koje bi konačno trebalo da utvrdi ekspertski tim, koji se naredne sedmice prvi put sastaje u Briselu. Zadatak tima je da riješi ne samo ovaj težak problem, već na zdrave noge postavi i cijelu posrnulu evropsku poljoprivredu. Rok za rješenja - sredina naredne godine.

XS
SM
MD
LG