Linkovi

Pjongjang spreman da razgovara o nuklearnom programu


Sjevernokorejski premijer Kim Jong Il saopštio je kineskom premijeru Venu Điabau, tokom susreta u Pjongjangu, da je Sjeverna Koreja otvorena za razgovore o svom nuklearnom programu, prenijeli su kineski državni mediji.

Kim je, kako se navodi, rekao da Pjongjang nikada nije odustao od svog cilja da Korejsko poluostrvo bude oslobođeno nuklearnog oružja, naglasivši da je spreman da ga ostvari bilateralnim i multilateralnim dijalogom. Sjevernokorejske vlasti međutim nisu dale izričito obećanje da će ponovo učestvovati na šestostranim pregovorima, koji su prekinuti u aprilu. Kineski premijer je kazao Kimu da je denuklearizacija Korejskog poluostrva, putem dijaloga, u interesu svih.

Ven je doputovao u trodnevnu posjetu Sjevernoj Koreji, u okviru obilježavanja 60. godišnjice međusobnih odnosa. Kineskog zvaničnika je na aerodromu dočekao sjevernokorejski lider Kim Džong Il, za koga se vjeruje da se uspješno oporavlja od moždanog udara. U kineskoj delegaciji su i šef diplomatije Jang Điječi i pregovarač za nuklearna pitranja Vu Davej.

XS
SM
MD
LG