Linkovi

Elbaradej: Obilazak iranskog postrojenja krajem oktobra


Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, Mohamed Elbaradej, saopštio je da će Iran dozvoliti inspektorima te agencije Ujedinjenih nacija da 25. oktobra obiđu nuklearni pogon čije je postojanje tek obelodanjeno.

Elbaradej je posle današnjeg razgovora sa iranskim zvaničnicima u Teheranu izjavio da inspektori treba da obiđu pogon da bi potvrdili njegovu civilnu namenu, kao što tvrdi Iran. Državni mediji su kasnije naveli da je iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio da su sva pitanja između Teherana i međunarodne agencije razrešena. Ipak, Elbaradej je rekao da agencija i dalje istražuje optužbe da Iran razvija nuklearno oružje, iako nema konkretan dokaz da Teheran raspolaže takvim programom.

Iran je pristao da dozvoli inspekciju posle sastanka sa diplomatama iz šest svetskih sila u četvrtak u Ženevi. Naredni sastanak treba da se održi 19. ovog meseca u Beču. Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džim Džons, danas je kao gost televizije CNN izjavio da je dobro što je Iran pokazao određenu meru spremnosti na saradnju, ali je dodao da to neće biti „beskrajan“ proces, s obzirom da svetska zajednica želi da dobije odgovore u kratkom vremenskom roku.

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Suzan Rajs najavila je danas da će se Teheran suočiti sa oštrijim sankcijama, ukoliko ne odustane od svog nuklearnog programa.


XS
SM
MD
LG