Linkovi

Ministri Grupe 7 obećali nastavak stimulativnog trošenja


Ministri finansija Grupe 7 najvećih industrijalizovanih zemlja, sastali su se danas u Istanbulu i založili se za nastavak vladinih stimulativnih paketa sve dok ekonomski oporavak ne bude izvestan. Oni su upozorili da je oporavak tek počeo, a da velika nezaposlenost i nestabilna vrednost valuta i dalje predstavljaju probleme.

Pre sastanka, neki stručnjaci su skrenuli pažnju da bi slab dolar, koji je tokom dugog vremenskog perioda bio glavna svetska valuta za rezervu, mogao da uspori globalni ekonomski oporavak. U završnom saopštenju sa sastanka, Grupa 7, kojoj pripadaju Sjedinjene Države, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija i Japan poručili su da će „nepravilna kretanja“ vrednosti valuta negativno uticati na ekonomsku i finansijsku stabilnost. Dolar je korišćen za niz bitnih transakcija, kao i za određivanje cene nafte. Međutim, usled sve većih dugova Sjedinjenih Država dolar gubi na vrednosti u odnosu na druge valute. Neke članice Grupe 7 kažu da će slabiji dolar uticati na skok cena njihovih izvoznih dobara, što će predstavljati rizik za njihov ekonomski oporavak.

U saopštenju Grupe 7 pohvaljena je rešenost Kine da uspostavi fleksibilnije vrednosti robne razmene, što bi moglo da pomogne pri postizanju balansirane trgovine. Koalicija zemalja u razvoju, poznatija kao Grupa 24, takođe se danas sastala zahtevajući da siromašnije zemlje dobije više moći u bitnim svetskim ekonomskim organizacijama, kao što je Međunarodni monteratni fond.

Svetski lideri su se prošlog meseca složili da Grupa 20 bude telo koje će donositi odluke o globalnim ekonomskim pitanjima. Članice G-20 su SAD, Brazil, Kina, Indonezija, Meksiko, Francuska, Nemačka, EU, Argentina, Australija, Velika Britanija, Kanada, Indija, Italija, Japan, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja i Turska.

XS
SM
MD
LG