Linkovi

Svetska Banka: Oporavak i dalje neizvestan


Predsednik Svetske banke Robert Zelik izjavio je da ne postoji garancija da će se svetska ekonomija izvući iz najdublje recesije u više decenija.

Zelik je naglasio da uprkos nekim znacima oporavka mnoge siromašne zemlje i dalje trpe posledice smanjenog izvoza i manjih doznaka od svojih državljana koji rade u inostranstvu. Na konferenciji za novinare tokom godišnjeg zasedanja medjunarodnih finansijskih institucija u Istanbulu, predsednik Svetske banke je takodje upozorio da visoka nezaposlenost ugrožava ekonomije mnogih zemalja.

U medjuvremenu, izvršni direktor Medjunarodnog monetarnog fonda Dominik Štraus-Kan doveo je u pitanje novu ulogu Grupe 20. Lideri zemalja članica su na nedavnom samitu označili tu grupu razvijenih i zemalja u razvoju kao vodeću organizaciju u pogledu donošenja ekonomskih odluka. Štraus-Kan je, medjutim, naglasio da članstvo u grupi 20 nije bazirano na naučnim argumentima i da u njoj nisu adekvatno zastupljene afričke zemlje. On je takodje pozvao vlade da povećaju finansijski doprinos MMF-u kako bi ta institucija bila u stanju da pomogne u sprečavanju budućih kriza.

XS
SM
MD
LG