Linkovi

Rio de Žaneiro izabran za domaćina Olimpijskih igara 2016. godine


Međunarodni olimpijski komitet (MOK) izabrao je Rio de Žaneiro za domaćina Letnjih olimpijskih igara 2016. godine. Tu odluku je danas, u Kopenhagenu, objavio predsednik MOK-a Žak Rog.

Čikago je bio prvi grad koji je eliminisan u današnjem glasanju, uprkos tome što se američki predsednik Barak Obama lično zauzeo za njegov izbor. Posle Čikaga eliminisan je Tokio, pa su u konkurenciji ostali samo Rio i Madrid.

Nešto ranije, Obama je rekao članovima MOKa da je grad u kome je osnovao porodicu "spreman i nestrpljiv" da bude domaćin igara, dok je japanski premijer Jukio Hatojama rekao da bi Tokio dokazao svetu da Olimpijada može da se održi na ekološki prihvatljiv način.

Brazilski predsednik Luiz Injacio Lula da Silva istakao je da, od početka modernog olimpijskog pokreta 1896. godine, Južna Amerika nikada nije bila domaćin Olimpijade.

Španski premijer Hose Luis Rodriges Sapatero opisao je Madrid kao sigurnog kandidata, rekavši da taj grad ima već izgrađeno 77 odsto infrastrukture potrebne za održavanje Olimpijade. Španski kralj Huan Karlos takođe je doputovao u Kopenhagen kako bi lobirao za izbor Madrida.

XS
SM
MD
LG