Linkovi

Vučić: Potrebni su nam jasni politički potezi na međunarodnoj sceni


Zamenik predsednika Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić izneo je danas, ovde u Vašingtonu, spoljnopolitičke priorite njegove stranke. Pored izlaska iz ekonomske krize, poboljšanja odnosa sa susednim zemljama i očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije, Vučić je više puta naglasio da je njegova stranka, za koju je rekao da je ne samo najveća opoziciona, već i najveća stranka u zemlji, odlučna da isključivo diplomatskim i političkim sredstvima reši sve eventualne sporove sa drugim zemljama.

Ono što je najvažnije je da se privuku strane investicije u Srbiju zbog teške ekonomske situacije u kojoj se nalazimo, bila je glavna poruka koju je Aleksandar Vučić preneo prisutnima na izlaganju u Vudro Vilson centru na temu "Srpska spoljna politika i mogućnosti saradnje u regionu zapadnog Balkana". Ekonomsko jačanje i pokazivanje želje za saradnjom u regionu, moguće je jedino ulaskom u EU.

"Pre svega, prihvatanje većeg dela evropskih vrednosti i istovremeno usaglašavanje naših zakonskih projekata sa onim što nose demokratski principi i politički i ekonomski napredak u EU", rekao je Vučić.

Iako Srbija, prema njegovim rečima, ima tradicionalno dobre odnose sa Rusijom, ona mora da poboljša odnose i sa Sjedinjenim državama, kao jakom svetskom silom i najvećim potencijalnim investitorom.

"Ti odnosi moraju da budu daleko iskreniji i otvoreniji. Nije velika tajna da niti smo mi naročito popularni u Americi, niti je Amerika popularna u Srbiji, ali je u mnogo većem interesu srpskog naroda da mi te odnose unapredimo, nego što je to interes Amerikanaca i njihove države", smatra zamenik predsednika Srpske napredne stranke.

Vučić je podvukao i da će sadašnja i bilo koja buduća vlada da se zalaže za teritorijalni integritet i suverenitet zemlje i da ga raduje što zapadni lideri time ne uslovljavaju integraciju Srbije u međunarodnu zajednicu.

"Za nas je takođe veoma važno to što su nam i ovde zvaničnici u Stejt departmentu saopštili da neće tražiti od Srbije priznanje nezavisnosti Kosova, ali da ne žele nikakve probleme u regionu. Mi smo rekli da su svi siti problema u regionu i da niko ne želi ni sukobe ni ratove, već da sve naše sporove rešavamo demokratskim putem", objašnjava Aleksandar Vučić.

Što se tiče odnosa sa susednim zemljama, konkretno Bosnom, Hrvatskom i Albanijom, Vučić je kazao da oni trenutno nisu najbolji. Međutim, s obzirom da je svima u interesu da se saradnja u potpunosti obnovi on je još jednom uverio prisutne da će se to i dogoditi, ali samo za pregovaračkim stolom. Vučić se juče po prvi put sastao sa zvaničnicima Stejt departmenta, kojima je predočio političku platformu njegove stranke.

"Više smo govorili o političkoj budućnosti, ali nikada se ne plašim da priznam ni ono što je bilo dobro i ono što nije bilo dobro u mojoj političkoj prošlosti. Nama je potrebno mnogo više ulaganja, a za to nam je potrebna unutrašnja borba protiv korupcije, efikasnija, jasnija i brža borba protiv nasilja, ali i jasni politički potezi na međunarodnoj sceni", zaključuje on.

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić u Vašingtonu se susreo i sa predstavnicima lobističkih agencija i nevladinih organizacija.

XS
SM
MD
LG