Linkovi

Nezaposlenost u Sjedinjenim Državama nastavlja da raste


Kompanije u Sjedinjenim Državama nastavljaju da zatvaraju radna mesta što je podiglo broj nezaposlenih na 9,8 procenata, najviše u poslednjih 26 godina.

Američki Sekretarijat za rad saopštio je danas da su poslodavci u septembru zatvorili 263 hiljade radnih mesta, najviše u uslužnom sektoru industrije, kao što su banke, restorani i prodavnice robe široke potrošnje.

Sjedinjene Države su od početka recesije, u decembru 2007, izgubile više od 7 miliona radnih mesta, pa su novi podaci podstakli strahovanja da bi nezaposlenost mogla da ugrozi oporavak privrede.

Najviši američki funkcioneri, među kojima i sekretar za finansije, Timoti Gajtner, ranije su upozorili da će ekonomski oporavak biti spor i neujednačen "sa više uspona i padova nego obično." Neki od njih predviđaju da će nezaposlenost prevazići 10 odsto pre nego što situacija počne da se popravlja.

Međutim, ima i nekih znakova oporavka. Sekretarijat za trgovinu saopštio je juče da su sredstva uložena u izgradnju kuća i stanova porasla u avgustu za najviši procenat u poslednjih 16 godina. Jedno udruženje firmi za trgovinu nekretninama takođe je objavilo da je broj ugovora o kupovini ranije korišćenih kuća i stanova porastao u avgustu za više od 12 procenata, u poređenju sa istim mesecom prošle godine.

U drugom izveštaju Sekretarijata za trgovinu kaže se da je potrošnja u maloprodaji, na koju otpada više od dve trećine ukupne ekonomske aktivnosti u Sjedinjenim Državama, porasla u avgustu za 1,3 procenta, što je najviši skok u poslednjih gotovo osam godina.

XS
SM
MD
LG