Linkovi

Protivrečni ekonomski trendovi u SAD i svetu


Prema današnjem izveštaju američkog Sekretarijata za ekonomiju porast potrošnje u avgustu, od 1,3 odsto, najveći je u gotovo osam proteklih godina. Ipak, ima razloga i za zabrinutopst pošto su primanja u istom mesecu porasla samo za 0,2 odsto, dok je štednja smanjena.

Takodje, prema današnjem izveštaju Sekretarijata za rad izgleda da se u avgustu povećao i broj izgubljenih radnih mesta pošto je broj Amerikanaca koji prvi put podnose zahtev za nadoknadu za nezaposlenost pom jnrastao za 17 hiljada – na ukupno 551 hiljadu.

Medjutim tri američke autokompanije izvestile su o oštrom padu prodaje u septembru posle kratkoročnog oporavka zahvaljujući vladinom programu "keš za starudije". Prodaja Dži-Em-ovih vozila opala je za 45 odsto, Krajslerovih za 42 odsto, a Fordovih za 17 odsto.

Istovremeno, Prema najnovijoj prognozi Medjunarodnog monetarnog fonda svetslka ekonomija se izvlači iz recesije brže nego što se očekivalo. MMF sada predvidja da će svetska ekonomija, nakon negativne stope rasta od 1 odsto u 2009., sledeće godine rasti po stopi od 3,1 odsto. To je bolja procena od prethodne u julu kada je MMF očekivao rast od 2,5 odsto u 2010. Ipak, eksperti MMF- a upozoravaju da to još uvek ne znači da je ekonomska kriza okončana.

XS
SM
MD
LG