Linkovi

Obama sa suprugom Mišel na sastanku MOK-a u Kopenhagenu


Američki predsednik, prva dama, gradonačelnik i voditeljka popularnog tok-šou programa zajedno lobiraju da Čikago dobije organizaciju Letnjih olimpijskih igara 2016. Mišel Obama juče je doputovala u Kopenhagen, dok će predsednik Obama u prestonicu Danske stići u ranim jutarnjim satima, kako bi lobirao kod članova Međunarodnog olimpijskog komiteta. Kako neki smatraju, za američkog predsednika - ulog je zaista veliki.

Po avionu je bilo jasno da je Mišel Obama u Kopenhagen doputovala da bi predstavljala Sjedinjene Američke Države.

"Imamo puno posla, tako da moram da idem da razgovaram sa glasačima", poručila je prva dama SAD po dolasku u Dansku.

Prvi s kojim je razgovarala bio je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Žak Rog. Prva dama nada se da će ubediti MOK da izabere Čikago za domaćina Igara 2016. Sutra će joj se za poslednju prezentaciju Čikaga pred članovima MOK-a, pridružiti i predsednik Obama.

"Želimo ove igre", izjavio je Obama nekoliko puta do sad.

Ulog je veoma visok. Predsednik Brazila i fudbalska legenda Pele lobiraju za Rio de Žaneiro, kralj i kraljica Španije za Madrid, dok kandidaturu Tokija podržava japanski premijer.

Za porodicu Obama ovo je posebna tema. Od njihove kuće u Čikagu do predviđene lokacije za Olimpijski stadion stiže se kratkom šetnjom. Predsednik je služio u Kongresu kao senator iz Ilinoisa, a stanovnik Čikaga je skoro 25 godina.

Član Međunarodnog olimpijskog komiteta iz Kanade, Dik Paund, kaže da Obamino prisustvo samo može da pomogne kandidaturi Čikaga:

"Postoji marketinški element u ovim stvarima, a u Obami imate novog, transformisanog lidera zemlje, koja je veoma važna, kako u svetu, tako i u olimpijskom pokretu".

Kritičari međutim kažu da predsednik Obama mora da zadrži koncentraciju u vezi sa važnijim pitanjima, poput rata u Avganistanu, ekonomije i zdravstvene zaštite. Lider republikanske manjine u predstavničkom domu Džon Bejner kaže:

"Predsednik ide u Kopanhagen u trenutku kada kod kuće imamo ozbiljna pitanja o kojima treba diskutovati".

Obama će biti prvi američki predsednik koji će se obratiti MOK-u, ali verovatno neće biti i poslednji. Stiven Hes iz Instituta „Brukings“ kaže za „Glas Amerike“ da su danas to pravila igre:

"Kompletna slika se promenila kada je britanski premijer Toni Bler odjurio u Singapur i - na neki način – 'preoteo' olimpijske igre Parizu i 'preselio' ih u London".

A ukoliko posle svog ovog politikovanja SAD ipak izgube trku? Stiven Hes kaže da bi to bilo neprijatno, ali ne i previše vredno pomena u zvaničnoj predsedničkoj biografiji Baraka Obame.

XS
SM
MD
LG