Linkovi

Raste broj žrtava cunamija na Pacifiku


U međuvremenu, vlasti u Samoi, Američkoj Samoi i obližnjoj Tongi do sada su potvrdile smrt 115 ljudi u naletu cunamija, posle snažnog podvodnog zemljotresa u Južnom Pacifiku. Američka geološka služba saopštila je da je talase izazvao zemljotres jačine 8 stepeni Rihterove skale. Bela kuća proglasila je vanredno stanje u Američkoj Samoi, i obećala federalnu pomoć za oporavak ugroženih oblasti.

Obalu ostrva Američks Sama, zapljusnuli su orgomni talasi izazvani cunamijem. Priobalne oblasti su opustošene, brojne zgrade srušene, a vozila ostavljena da plutaju po otvorenom moru. Prema izveštajima iz prestonice Američke Samoe, grada Pago Pago, četiri cunami talasa visoka i do šest metarapogodila su ostrvo. Stanovnik Američke Samoe Džoi Kamings opisuje šta je video posle udara jednog od talasa.

"Talas je bio ogroman, naleteo je i stvorio reku blata, u kojoj je bilo drveća, stena, vozila i čamaca. Svim svojim prijateljima, koji su me pozvali rekao sam kako sam video svoj automobil da pluta pored prozora na drugom spratu. Bilo je veoma nestvarno".

Talaga Vitkomb i njegov prijatelj video kamerom su zabeležili razaranje.

"Možete da vidite da je talas poptuno zbrisao most i da nema načina da bilo koje vozilo pređena taj deo ostrva. Jedan ceo ogranak puta više ne postoji. Zamislite samo kojom snagom je onaj kamion udario u onu kuću tamo".

Zvaničnici za vanredne situacije rade na utvrđivanju broja žrtava i obima materijalne štete. Međutim, mnoge oblasti ostale su bez struje i telefonskih veza, dok američka Obalska straža šalje svoje avione tipa C-130 kako bi isporučila pomoć Američkoj Samoi.

Nova oluja preti jugoistoku Azije

U Jugostiočnoj Aziji, dok se nova oluja nadvija nad tom oblasti, najnoviji podaci pokazuju da je tajfun ketsana usmrtio više od 330 ljudi.

Zvaničnici tvrde da je najmanje 246 osoba poginulo na Filipinima, 74 u Vijatnamu, a 11 u Kambodži. Oluja je srušila mnoštvo kuća, koje su potom zatrpane u klizištima, usmrtivši cele porodice u Vijetnamu i Kambodži. Spasilačke ekipe nastavljaju potragu za žrtvama, dok meterorolozi javljaju da tropska oluja Parma jača na Pacifiku, i da bi mogla da donese još kiše, kako se približava severu Filipina.XS
SM
MD
LG