Linkovi

U Srbiji odata pošta Brisu Tatonu


Istražni sudija koji vodi predmet francuskog mladića Brisa Tatona, koga su 17. septembra pretukli huligani, a on juče podlegao povredama, danas je saslušao njegove roditelje u svojstvu oštećenih. Istovremeno, izmenjena je i pravna kvalifikacija-okrivljenima se stavlja na teret delo teškog ubistva. Povodom smrti mladog Francuza u Beogradu je bio Dan žalosti, a hiljade građana Srbije odalo je poštu Brisu Tatonu.

U Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Pančevu, hiljade građana širom Srbije odale su danas poštu tragično preminulom Brisu Tatonu, 28-osmogodišnjem Francuzu koji je juče preminuo od posledica batinjanja u centru Beograda 17. septembra. Na Trgu Republike hiljade građana se odazvalo pozivu Ministarstva za ljudska i manjinska prava da upale sveće i polože cveće u znak sećanja na Brisa Tatona.

Uz građane, danas su poštu Brisu Tatonu odali i brojni političari, predstavnici vlasti, istaknute javne ličnosti:

"Ja uopšte ne sumnjam kada su u pitanju ovi najteži zločini, kao što je i ovo teško ubistvo da će tu biti izrečena adekvatna kazna. Želim da ukažem da zaista ne treba sve da se završi na policiji, tužilaštvu i sudovima, nego da je ovaj problem mnogo širi, a vezan je pre svega za porodicu, društvo, medije, nevladine organizacije, pa na kraju krajeva i za političke stranke", kazao je Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde.

"Možemo da kažemo slobodno da ovo nije prava Srbija, da je prava Srbija drugačija, da je gostoljubiva, da je lepša i normanija, ali to nije opravdanje za ovo što se desilo. I moramo da zajedno–prvo državni organi, a onda i celo društvo ponovo Srbiju vratimo u ono stanje od pre par godina, kada je imala šansu da bude jedna normalna, zdrava evropska zemlja", kazao je Zoran Živković, bivši premijer Srbije.
Sveće na Trgu Republike zapalili su i predstavnici francuske amba-sade, koji su bili jako dirnuti svim izrazima saosećanja koje su iskazali građani Srbije i Beograda:

"Ako ičemu može da posluži ova tragična smrt našeg sunarodnika Brisa, to je da se treba boriti protiv nasilja i izgraditi svest da je borba protiv nasilja neophodna i to u svakoj sferi, bilo da se radi o političkom nasilju, nasilju u sportu ili u privatnoj sferi", naglasio je Mišel Šarbonije, prvi savetnik ambasade Francuske.

I predstavnici Srpske pravoslavne crkve su odali poštu Brisu Tatonu:

"Takođe je ovo pouka za nas da oslobođenja od zla zaista nema bez borbe protiv zla. I zaista da, bez obzira koliko jevanđelje bilo prisutno u našem obrazovanju i među nama, ipak čovek, zato što je čovek prijemčiv je ljudskim slabostima, i te slabosti se mogu otkloniti i sprečiti jedino borbom protiv njih", rekao je Atanasije Rakita, episkop Srpske pravoslavne crkve.

Za sutra u 17 časova u Beogradu najavljen je skup, to jest šetnja protiv nasilja. Pozivajući Beograđane da se što masovnije odazovu, organizatori skupa iz Koalicije mladih protiv nasilja su oštro poručili članovima pokreta Obraz i 1389, koji su takođe najavili dolazak na protestnu šetnju, da nisu dobrodošli. Istovremeni, policija nije odobrila održavanje skupa koji je trebalo da se održi u petak, 1-og oktobra na Međunarodni dan nenasilja, uz obrazloženje da dokumentacija za prijavu nije dovoljna.

XS
SM
MD
LG