Linkovi

Tadić u poseti Sloveniji


Predsednici Srbije i Slovenije Boris Tadić i Danilo Tirk poručili su da između slovenačkog i srpskog naroda postoji istorijsko prijateljstvo, posle sastanka na Brdu kod Kranja. Tom prilikom, potpisan je i međudržavni sporazum o socijalnom osiguranju, kojim se obezbeđuje isplata penzija za 10.000 nosilaca prava na slovenačku i srpsku penziju iz dve zemlje. Razgovor dva lidera bio je posvećen u najvećoj meri bilateralnim odnosima i privrednoj saradnji u oblasti robne razmene, usluga i investicija.

Predsednik Srbije Boris Tadić doputovao je u dvodnevnu zvaničnu posetu Sloveniji na poziv predsednika te zemlje, Danila Tirka. Posle višemesečnih pregovora između dve zemlje, resorni ministri Srbije i Slovenije, Ivan Svetlik i Rasim Ljajić potpisali su sporazum kojim se stvaraju uslovi za ostvarivanje prava na penziju građana Srbije, koji su deo radnog staža ostvarili u Sloveniji i građana Slovenije, koji su deo radnog staža ostvarili u Srbiji.

„Upravo smo sa potpisivanjem sporazuma o socijalnom osiguranju demonstrirali zrelost naših odnosa, sposobnost da rešavamo konkretna pitanja i pokazali na taj način da su odnosi između Republike Srbije i Republike Slovenije dostigli nivo kakav samo možemo poželeti“, naglasio je Tirk.

Srpski predsednik rekao je da je ovim sporazumom materijalizovano načelo pravednosti, koje treba da bude prisutno i u procesu sukcesije, što je pretpostavka regulisanja ukupnih odnosa između država bivše Jugoslavije.

Pitanje sukcesije je delikatno za svaku od naših zemalja, jer se tiče i arhiva, diplomatsko-konzularnih predstavništva, vlasništva nad imovinom različitih privrednih subjekata, kompanija u zemljama koje su nezavisne“.

Što se tiče razgraničavanja nekadašnjih zemalja bivše Jugoslavije, odnosno o problemu da su mnogi granični sporovi do danas ostali samo na papiru, predsednik Tadić je rekao:

"Kao što Slovenija ima pristup rešavanju graničnih problema kroz dijalog, kroz rešavanje u jednom bilateralnom tonu, tako i Srbija na istovetan način pristupa tom pitanju”.

Boris Tadić je posle susreta sa slovenačkim kolegom govorio na srpsko-slovenačkoj poslovnoj konferenciji, a posle podne se sastao sa predsednikom slovenačkog parlamenta, Pavelom Gantarom. Gantar je najavljenu liberalizaciju viznog režima, koju Srbija očekuje od 1. januara iduće godine, ocenio kao veoma važnu, jer otvara privredi i investicijama između dve zemlje - nove mogućnosti. Tadić se zahvalio Sloveniji za podršku u približavanju Srbije EU i obećao podršku Sloveniji u vezi sa međunarodnim ugovorima o dostupnosti arhivima, kao i vraćanju arhivskog materijala.

Predsednik Srbije će se drugog dana posete, između ostalog, sastati sa premijerom Slovenije Borutom Pahorom, posetiti preduzeće “Softlab” i imati susrete sa predstavnicima srpske zajednice u Sloveniji.


XS
SM
MD
LG