Linkovi

Baro: Odluka o ukidanju viza nakon posete eksperata Podgorici


Crna Gora je na dobrom putu da njenim građanima od 1. januara budu ukinute vize za zemlje Šengen zone, ali će konačna odluka zavisiti od ocjene ekspertske grupe Evropske komisije koja će polovinom oktobra posjetiti Crnu Goru, kazao je danas u Podgorici potpredsjednik EK Žak Baro.

Baro je ocijenio da je Crna Gora uložila veliki napor u cilju vizne liberalizacije, ali da je sada značajno da se reforme dosljedno primijene u praksi, posebno ukazujući na važnost praktične primjene zakona koji se odnose na nezavisnost sudova. On je na konferenciji za novinare sa crnogorskim premijerom Milo Đukanovićem najavio dolazak ekspertske grupe sredinom oktobra:

“Nakon te ekspertize, moći ćemo dati predlog Savjetu ministara Evropske unije, koji je zakazan za 1. decembar, kako bi se donijela konačna odluka o ukidanju viza”.

Potpredsjednik EK je istakao da će, u slučaju, pozitivne ocjene ekspertske grupe, vizna liberalizacija početi 1. januara.

“Tražili smo od ministra unutrašnjih poslova i pravde da nam do posjete ekspertske grupe dostave precizne i jasne podatke o broju konačnih presuda za djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije”.

Baro je rekao da u Briselu postoji izuzetan interes za ukidanje viza za crnogorske građane. Presjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović rekao je da je Vlada ispoštovala sve što su bile njene obaveze kada je u pitanju vizna liberalizacija. On je podsjetio da se radilo o pitanjima statusa raseljenih osoba, bezbjednosti putnih dokumenata i efikasnije borba protiv korupcije i kriminala. Đukanović smatra da će ukidanje viza predstavljati važan impuls ukupnim evropskim integracijama Crne Gore i regiona.

“Ukidanje viza nije samo administrativna prednost za Crnu Goru, već predstavlja i ogromnu političku prednost, jer će naši građani, slobodno putujući po Evropi, biti u prilici da se bliže upoznaju sa onim što su standardi i dostignuća razvijenih evropskih država”.

Baro je izbjegao da direktno odgovori na pitanje kakav će biti godišnji Izvještaj EK o napretku Crne Gore na putu evropskih integracija, dok je Đukanović kazao da očekuje da taj dokument registruje ostvarene rezultate.

Danas, kada bi EK ocjenjivala stanje u državama osnivačima EU, imala bi im štošta zamjeriti. Prema tome, očekivati da je u Crnoj Gori, ili bilo kojoj drugoj državi koja se približava EU, stanje idealno je čista iluzija”.

Đukanović je zaključio da crnogorski državni organi znaju svoje slabosti i spremni su da rade na njihovom otklanjanju, ali je za to potrebno vrijeme.XS
SM
MD
LG