Linkovi

Vojska ubila gotovo 160 demonstranata u Gvineji


U obračunu vojske i demonstranata u Gvineji poginulo je najmanje 157 osoba, dok je više od 1.200 povređeno, saopštila je gvinejska Organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Predstavnici organizacije upozorili su da bi broj žrtava mogao da bude veći. Svetski lideri oštro su protestovali zbog, kako su naveli očevici, izuzetno nasilnog napada bezbednosnih snaga na oko 50 hiljada demonstranata, koji su se okupili na stadionu u priestonici Konakriju. Prema izjavama svedoka, koje je preneo Hjuman Rajts Voč, na demonstrante je pucano više puta, dok su neki izbodeni noževima i bajonetima. Žene su takođe prebijane, silovane i kidnapovane.

Vojni lider Gvineje, kapetan Musa Dadis Kamara, priznao je da su pojedini vojnici izgubili kontrolu tokom protesta organizovanog zbog njegove očekivane kandidatura za predsednika. Kamara je takođe dodao da nije želeo da dođe do nasilja. Afrička unija, Evropska unija i Ujedinjene nacije osudili su upotrebu sile. Francuska vlada prekinula je vojne odnose sa tom zemljom, dok Afrička unija razmatra uvođenje sankcija protiv vojnih lidera. Zabrinutost zbog pogoršanja bezbednosne situacije u Gvineji i kršenja osnovnih ljudskih prava izrazio je i američki Državni sekretarijat.

XS
SM
MD
LG