Linkovi

Proizvođači konzola i kompjuterskih igrica najavljuju novitete


Uzbuđenje se osećalo u vazduhu, posle loše godine za industriju video igrica, izazvane globalnom recesijom. Prodaja igrica u Sjedinjenim Državama je u avgustu pala šesti mesec uzastopno. Ali stručnjaci sada očekuju oporavak, posebno zbog toga što su tri najveće korporacije - Soni, Majkrosoft i Nintendo - najavile krupna sniženja cena za svoje mašine.

Što se tiče samih igrica, uglavnom su to one već poznate, ali sa poboljšanom grafikom. Posetioci su u dugom redu čekali da probaju novi Sonijev Gran Turizmo 5, koji bi trebalo da se pojavi na tržištu u martu. Hirosuke Maki je predstavnik Sonijevog odeljenja za kompjutersku zabavu.

"Ova igrica ima najkvalitetniju grafiku i upravljanje vozilom je realističnije nego ikada ranije. To su najvažnije osobine Dži-ti fajva," kaže Maki.

Novi PSP Go takođe je privukao pažnju jer je manji, a ima snažnije mogućnosti za povezivanje sa drugim igračima, jer je namenjen onima koji igraju i van kuće.

"Impresivno je koliko je smanjen PSP Go. Ali ne dopadaju mi se nova dugmad jer su teža za upotrebu," kaže ovaj posetilac.

Jedan od glavnih konkurenata Dži-ti fajvu je Eksboksova automobilska trka Forca 3. Obe igrice nude impresivnu grafiku, osetljivije komande i veći izbor automobila.

"Kvalitet grafike je znatno poboljšan. I komande su postale osetljivije i preciznije pa, iako poznajem ovu igru, danas nisam bio tako dobar," rekao je jedan posetilac.

Netvorking, odnosno povezivanje igrača preko interneta, još je jedan od ovogodišnjih hitova jer su kompanijne prikazale nove načine za daljinsku saradnju. Kompanija Konami opremila je svoj štand isključivo PSP mašinama prikazavši svoj metal Gear Solid Peace Walker, predviđen za prodaju iduće godine. Igrači mogu da ga igraju sami ili u grupama od dvoje ili četvoro.

"Iako ima i drugih sličnih igrica na tržištu ovo je prva serija u kojoj igrači mogu da igraju u grupama od dvoje, troje ili četvoro ljudi sa istim ciljem," kaže PR predstavnica Konamija, Tomomi Jamamija.

Majkrosoft se nada da će osvojiti tržište sa svojim novim uređajem za kontrolu pokreta nazvanim Projekat Natal. Sistem kombinuje kameru, senzor za dubinu, mikrofon i procesor kako bi eliminisao potrebu za konzolom koja se drži u ruci. Na privatnoj demonstraciji kompanija je prikazala prototip igre Rikošet - neku frstu fudbala u kome igrači koriste ruke, noge i telo da odbacuju lopte ka metama. Kreativni direktor Natala, Kudo Tsunoda, objašnjava.

"Mislim da ljude uzbuđuje kretivni potencijal ove tehnologije. Mislim da će to dovesti do daljeg razvoja, do novih vrsta doživljaja. Ovo su očigledni tehnički dokazi o potencijalu ove tehnologije, a sada je na drugim kompanijama da razviju igrice na osnovu toga," kaže Tsunoda.

Majkrosoft nije saopštio kada namerava da lansira ovu platformu, ali kaže da neki od najvećih proizvođača softvera za igrice već pripremaju nove naslove za platformu Projekta Natal, kao što su Kapkom, Konami, Sega i drugi.

XS
SM
MD
LG