Linkovi

Merkel: Uskoro formiranje nove vlade


Demohrišćanska koalicija nemačke kancelarke Angele Merkel posle jučerašnje izborne pobede najavljuje da će ubrzo formirati novu vladu desnog centra.

Kancelarka Merkel izjavila je da će odmah povesti razgovore sa liderima budućih koalicionih partnera - bavarske Hrišćansko-socijalne unije i Slobodne demokratske partije, dodavši da je kvalitet važniji od brzine, ali da Nemci ipak zaslužuju da brzo dobiju novu vladu. Medjutim, analitičari predvidaju da pregovori neće biti lako pošto bi slobodne demokrate ohrabrene postignutim rezultatima mogli da zahtevaju značajne ustupke od demohrišćana.

Prema još uvek preliminarnim rezultatima, partije nove koalicije osvojile su oko 48 odsto glasova što stranci kancelarke Merkel omogućava da okonča četvorogodišnje partnerstvo - takozvanu „veliku koaliciju“, sa levičarskom Sodijaldemokratskom strankom. Socijaldemokrate su osvojile samo 23 odsto glasova, što je njihov najslabiji rezultat od Drugog svetskog rata. Predsednik Obama je pozvao kancelarku Merkel da bi joj čestitao na izbornoj pobedi, a Bela kuća je soapštila da su dvoje lidera izrazili uverenje da će se američko–nemačka saradnja na unapredjenju slobode i prosperiteta produbiti.

XS
SM
MD
LG